Στα 3,73 δισ. ευρώ έχει φτάσει ο λογαριασμός των φετινών φορολογικών δηλώσεων και συνεχίζει να ανεβαίνει αφού παρά το γεγονός ότι η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων έχει πέσει από τις 4 Σεπτεμβρίου χιλιάδες δηλώσεις υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί είναι αυξημένο κατά 530 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022 αλλά και το μεγαλύτερο που έχει βεβαιωθεί την τελευταία πενταετία, στοιχείο που αντανακλά την σημαντική αύξηση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν φέτος στην Εφορία.
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για τους πληγέντες στον Έβρο
Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερες από 21.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μετά τις 4 Σεπτεμβρίου. Από τις δηλώσεις αυτές σχεδόν οι μισές είναι χρεωστικές με τα εκκαθαριστικά να είναι «φωτιά και λάβρα» καθώς ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Εκτός από το φόρο εισοδήματος, όσοι έχασαν το ραντεβού τους με την Εφορία καταβάλλουν και το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης υποβολή της δήλωσης.
Η ακτινογραφία
Από την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτουν τα εξής:
– Ο φόρος εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ανέρχεται σε 3,73 δισ. Ευρώ όταν το 2022 ήταν 3,2 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα. Με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021 βεβαιώθηκε φόρος 2,78 δισ. ευρώ στα εισοδήματα του 2020 τα οποία λόγω της πανδημίας και των lockdown ήταν μειωμένα. Το 2020 ο φόρος για τα εισοδήματα του 2019 είχε διαμορφωθεί στα 3,62 δισ. ευρώ και το 2019 ήταν 3,58 δισ. ευρώ.
– Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.522.924 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1).
– Σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι (47,7%) δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο στο κράτος. Σε σύνολο 6.522.924 δηλώσεων οι 3.111.435 είναι μηδενικές.
– Για το 16% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 417 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.043.667 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
– Το 36,3% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.367.821 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.557 ευρώ.
Εκπρόθεσμες δηλώσεις
Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, ισχύουν τα εξής:
1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:
-100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
– 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
– 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
3. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:
– 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
– 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
– 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025