Η κλιματική αλλαγή έκανε δέκα φορές πιο πιθανή την καταιγίδα Daniel που προκάλεσε την πρωτοφανή πλημμύρα στη Θεσσαλία, εκτιμά διεθνής μελέτη, με τους ερευνητές να προβλέπουν ότι φαινόμενα ανάλογης έντασης θα πλήττουν τη Νότια Ευρώπη έως και μία φορά ανά 80 χρόνια.
Για την περιοχή της Λιβύης, όπου εκατοντάδες κτήρια και χιλιάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν στη θάλασσα μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων, η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα τέτοιων ακραίων βροχοπτώσεων κατά 50 φορές, υπολογίζει η μελέτη του World Weather Attribution, διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η καταστροφή πήρε μεγάλες διαστάσεις και λόγω της αποδάσωσης, δεδομένου ότι η βλάστηση συγκρατεί τα νερά και μειώνει τον κίνδυνο πλημμύρας, γράφει σε δελτίο Τύπου η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν δύο ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος και η Βασιλική Κοτρώνη.
Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάτμιση και τον όγκο της βροχής
Στη δε Λιβύη, οι επιπτώσεις μεγεθύνθηκαν λόγω της έλλειψης συντήρησης στα δύο φράγματα που κατέρρευσαν έξω από την πόλη Ντέρνα, της οποίας το ένα τέταρτο παρασύρθηκε στη θάλασσα από τα ορμητικά νερά. Επιπλέον, οι συνεχείς συγκρούσεις στη χώρα εμποδίζουν τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων.
«Η αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων, και η πολύ ισχυρή βροχόπτωση που επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν στην ακραία καταστροφή» γράφουν οι ερευνητές.
Η μελέτη βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα για να συγκρίνει την πιθανότητα ακραίων επεισοδίων βροχόπτωσης με και χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει ήδη αυξήσει τη μέση θερμοκρασία της Γης κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Μεταξύ άλλων η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάτμιση και τη συγκέντρωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, κάτι που αυξάνει τον όγκο της βροχής, ενώ η υψηλή θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Μεσόγειο, αυξάνει την ενέργεια που συγκεντρώνουν οι καταιγίδες.
Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που χτυπήθηκαν πρώτες, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι έκανε τα φαινόμενα σαν τον Daniel έως και 10 φορές πιο συχνά και έως 40% πιο έντονα. Στη Λιβύη, η πιθανότητα αυξήθηκε έως και 50 φορές και η ένταση έως κατά 50%.
Στις σημερινές συνθήκες, εκτιμά η μελέτη, τέτοια φαινόμενα πρέπει να αναμένονται στην κεντρική Ελλάδα κάθε 80 έως 250 χρόνια, ενώ στη Λιβύη κάθε 300 με 600 χρόνια.
Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος στους υπολογισμούς.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων