
Έως και 50 φορές πιο πιθανές κατέστησε η κλιματική αλλαγή τις έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε θανατηφόρες πλημμύρες στη Λιβύη, σύμφωνα με επιστήμονες που επικαλείται το Reuters.
Ταϊλάνδη: Προς απαγόρευση η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών – Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ισχυρή καταιγίδα της 10ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε τη θραύση δύο φραγμάτων, πλημμυρίζοντας την ανατολική πόλη Ντέρνα της Λιβύης και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Κατοικίες που είχαν χτιστεί κατά μήκος μιας συνήθως ξηρής όχθης του ποταμού ανατράπηκαν, καθώς το φουσκωμένο ποτάμι υπέσκαψε τα θεμέλια.
Η δόμηση σε πλημμυρικές εκτάσεις, η κακή κατάσταση των φραγμάτων, οι μακροχρόνιες ένοπλες συγκρούσεις και άλλοι τοπικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην καταστροφή.
Αλλά η κλιματική αλλαγή προκάλεσε έως και 50% περισσότερες βροχές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τους επιστήμονες του World Weather Attribution, μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας που εργάζεται για να καθορίσει πόσο η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.

Κίνδυνος – θάνατος
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι, καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τον καιρό σε νέα ακραία επίπεδα, θα παραμείνει επικίνδυνο να χτίζονται σπίτια σε πλημμυρικές περιοχές ή να χρησιμοποιούνται υποβαθμισμένα υλικά.
«Η αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων, καθώς και η πολύ δυνατή βροχή που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, δημιούργησαν την ακραία καταστροφή [στη Λιβύη]», έγραψαν οι επιστήμονες σε ανακοίνωσή τους.
Χρησιμοποίησαν κλιματικές και υπολογιστικές προσομοιώσεις για να συγκρίνουν τα σημερινά καιρικά φαινόμενα με αυτά που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αν το κλίμα δεν είχε ήδη θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση προβιομηχανική θερμοκρασία.
Οι βροχοπτώσεις μπορεί να αυξηθούν ή να γίνουν πιο ακανόνιστες με την κλιματική αλλαγή, καθώς μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς – επιτρέποντας τη συσσώρευση περισσότερης υγρασίας πριν ξεσπάσουν οι καταιγίδες.
Κάθε 300-600 χρόνια
Η «εξαιρετικά ασυνήθιστη» καταιγίδα έφερε 50% περισσότερη βροχή από ό,τι θα έβρεχε αν δεν υπήρχε υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να αναμένεται μία φορά κάθε 300-600 χρόνια στο σημερινό κλίμα, είπαν.
Εξάλλου – όπως υπογραμμίζει το Reuters – η κλιματική αλλαγή προκάλεσε επίσης αύξηση έως και 40% στην ποσότητα της βροχής που έπεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, προκαλώντας πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
«Η Μεσόγειος αποτελεί εστία κινδύνων που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, αναφερόμενη στους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων