Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την επόμενη COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με νωπές τις πληγές της σαρωτικής επέλασης του κυκλώνα Ντάνιελ στη Μεσόγειο που έκλεισε την αυλαία ενός καλοκαιριού με πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στο βόρειο ημισφαίριο (πυρκαγιές και πλημμύρες από τη Χαβάη μέχρι την Ελλάδα και τη Λιβύη που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς), οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του ΟΗΕ συναντώνται την Τετάρτη στην ετήσια «γενική συνέλευση για το Μέλλον» που διοργανώνει ο Οργανισμός τη βδομάδα αυτή στην Νέα Υόρκη.
Πρόκειται μια γενική συνέλευση εκ προοιμίου υποβαθμισμένη από το γεγονός και μόνο ότι από τους ηγέτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί. Και αν εξαιρέσει βέβαια κανείς τον Βλαντιμίρ Πούτιν που αν πατούσε ποτέ το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος θα μεταφερόταν πάραυτα σιδηροδέσμιος στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, αν εξαιρέσει και τον Σι Τζινπίνγκ που για να επισκεφθεί πλέον τις ΗΠΑ με οποιαδήποτε αφορμή θα πρέπει να έχει προηγηθεί μακρά διπλωματική προετοιμασία, η απουσία των ηγετών της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι «ηχηρή». Κάτι που στηλίτευσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.
Ογκώδης διαδήλωση κατά κλιματικής κρίσης στη Ν. Υόρκη
«Δεν είμαστε γκαλά μόδας»
«Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για γκαλά μόδας. Η γενική συνέλευση είναι ένα πολιτικό Σώμα στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη. Και έχει σημασία να αντιπροσωπεύονται από κάποιον που με το θεσμικό του κύρος και το πολιτικό εκτόπισμα μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα του αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της συγκυρίας και κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αυτή φέρνει», δήλωσε ο Γκουτέρες όταν ρωτήθηκε για την απουσία του βρετανού πρωθυπουργού και του γάλλου προέδρου (ο Μακρόν θα στείλει στη Νέα Υόρκη την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά επειδή ο ίδιος θα υποδεχθεί στο Παρίσι το βασιλιά Κάρολο και τον πάπα Φραγκίσκο).
«Οι άνθρωποι περιμένουν από τους ηγέτες τους να βρουν μια λύση για να βγει η ανθρωπότητα από αυτό το χάος. Από την αύξηση της συχνότητας και την επιδείνωση των επεισοδίων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μέχρι την παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και τη δραματική αναστάτωση που φέρνουν οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις», είπε ο πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του ΟΗΕ.
Τιτάνιο έργο
«Ενώ οι αντιπροσωπείες των 193 κρατών-μελών συγκεντρώνονται για την εβδομάδα της ετήσιας γενικής τους συνέλευσης, ο ΟΗΕ αγωνίζεται ταυτόχρονα να κρύψει την απώλεια επιρροής του. Η απουσία από τις εργασίες των τεσσάρων από τους πέντε ηγέτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το δείχνει με γλαφυρό τρόπο», γράφει από τη Νέα Υόρκη η ανταποκρίτρια της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», Βερονίκ Ντε Μπιγιόν. Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι αν η μάζωξη δεν γινόταν στη γειτονική Νέα Υόρκη, ούτε ο ογδοηκοντούτης Μπάιντεν θα ξεκινούσε από την Ουάσιγκτον ένα υπερατλαντικό ταξίδι προκειμένου να συμμετάσχει.
«Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει. Θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και να πείσει για την ικανότητά του να προωθήσει τα θέματα. Και τα περισσότερα από αυτά τα θέματα τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει να τα διαχειριστούν τόσο επειδή αυτά ξεφεύγουν και υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του Οργανισμού όσο και επειδή τα κράτη-μέλη έχουν πάψει πλέον να εμπιστεύονται το ένα το άλλο», όπως εκτιμούν σε πρόσφατο σημείωμά τους οι Πάτρικ Στιούαρτ και Μινχ-Του Φαμ του Carnegie Endowment for International Peace, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για την προώθηση της ειρήνης.
Περίπλοκος κόσμος
Οι δύο ερευνητές εξηγούν ότι «οι διπλωματικές διαφορές που χωρίζουν σήμερα τον κόσμο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις διαφορές Ανατολής και Δύσης, που τοποθετούν την Κίνα και τη Ρωσία απέναντι στην κοινότητα των προηγμένων δημοκρατιών της αγοράς, αλλά και με τις διαφορές Βορρά και νότου, που φέρνουν αντιμέτωπες τις πλούσιες χώρες με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Ως εκ τούτου «δεν είναι πλέον ώρα οι μεγάλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας να προσπαθήσουν με τις ομιλίες τους να συσπειρώσουν, όπως έπραξαν πέρυσι, τις πολυάριθμες ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες, που δεν έχουν ενστερνιστεί τα αισθήματα απόλυτης αποστροφής και καταδίκης της ρωσικής εισβολής», συμπληρώνουν οι Στιούαρτ και Φαμ.
Ο Μπάιντεν, πάντως, την Πέμπτη θα υποδεχθεί τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον. Όσο τον ΟΗΕ, είναι αναπόφευκτες οι αναλογίες της παρακμής του με την αντίστοιχη της Κοινωνίας των Εθνών το Μεσοπόλεμο.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»