Ο Ταγίπ Ερντογάν ξύπνησε και μύρισε τον τούρκικο καφέ. Με τον πληθωρισμό στο 59%, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει εγκαταλείψει την εχθρότητά του στα υψηλά επιτόκια. Αλλά τον εναγκαλισμό της οικονομικής ορθοδοξίας την κάνει με μισή καρδιά. Για να διατηρήσει την ανάπτυξη και τη δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα, θα ανοίξει τις δημοσιονομικές στρόφιγγες, και αυτό θα πυροδοτήσει μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων.
«Με την υποστήριξη της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, θα μειώσουμε ξανά τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα». Αυτά τα λόγια θα ήταν μια δήλωση του αυτονόητου εάν λέγονταν από έναν Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη ή έναν Αμερικανό πολιτικό. Αλλά όταν προέρχονται από το στόμα του Ερντογάν, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη στροφή. Ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων συνειδητοποίησε επιτέλους ότι μόνο η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα καταπνίξει την αύξηση των τιμών καταναλωτή που προβλέπεται να φτάσει το 65% φέτος. Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν θέλει να θυσιάσει την ανάπτυξη, αφήνοντάς του το ακατόρθωτο καθήκον να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς οικονομική επιβράδυνση.
Η αλλαγή πολιτικής της περασμένης εβδομάδας – κατά την παρουσίαση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» της Τουρκίας για τα επόμενα τρία χρόνια – θα επιτρέψει στην νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Εργκάν να συνεχίσει τα επιτόκια, που επί του παρόντος βρίσκονται στο 25%. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών μπορεί να πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί πριν αρχίσουν τις επευφημίες.
Αφού παρέτεινε την 20ετή διακυβέρνησή του με έναν εκλογικό θρίαμβο τον Μάιο, ο Ερντογάν θέλει να αναπτύξει την οικονομία και να μετριάσει το πλήγμα τόσο του πληθωρισμού όσο και του καταστροφικού σεισμού του Φεβρουαρίου για τους Τούρκους πολίτες . Το πρόγραμμά του στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% φέτος και 4% το 2024. Αυτό είναι μια επιβράδυνση από την αύξηση 5,6% του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι ταχύτερη από το 3% και 3,6% που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντίστοιχα.
Ο Ερντογάν θα στρώσει τον δρόμο του προς την ανάπτυξη με κρατικά έξοδα. Οι αυξημένες δαπάνες για μετασεισμική ανοικοδόμηση και οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί και πληρωμές συντάξεων θα ωθήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% του ΑΕΠ το 2022 σε 6,4% τόσο το 2023 όσο και το 2024, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Αυτό θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Οι δημοσιονομικές μεταβιβάσεις θα στηρίξουν την κατανάλωση, ενισχύοντας τη ζήτηση για εισαγωγές και επιδεινώνοντας την εμπορική θέση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 4% του ΑΕΠ φέτος και 3,1% το 2024, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις 2,5% και 1,4% αντίστοιχα. Αυτό μπορεί να βαθύνει τη διολίσθηση του νομίσματος. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις εκλογές, παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 1.650 μονάδες βάσης. Η υποτίμηση του νομίσματος, με τη σειρά της, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων τιμών εισαγωγών.
Δεδομένου του ιστορικού του, η καθυστερημένη υποστήριξη του Ερντογάν στα συνήθη εργαλεία καταπολέμησης του πληθωρισμού παραμένει ενθαρρυντική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνολική του μακροοικονομική στάση έχει γίνει πολύ πιο ορθόδοξη.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Το νέο αφεντικό της Nike θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει Big Sneaker
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο αγοράς της Nike έχει υποχωρήσει από 9,5% το 2014 σε 7,5% το 2023
Ο πληθωρισμός δεν έχει πεθάνει, απλώς αναπαύεται - Το déjà vu του '70
Σήμερα δεν είναι redux του 1973. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ομοιότητες
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé πρέπει να ιππεύσει δύο άλογα ταυτόχρονα
Ο τομέας του καφέ στο σπίτι και η φροντίδα των κατοικιδίων οδηγούν τις πωλήσεις για τη Nestlé
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες
Το βραβείο Νόμπελ επαναφέρει στο επίκεντρο την παγκόσμια ανισότητα
Οι νέοι νικητές του Νόμπελ παρείχαν πειστικές αποδείξεις για το γιατί εμφανίζονται και επιμένουν οι ανισότητες μεταξύ των εθνών