
Ο Ταγίπ Ερντογάν ξύπνησε και μύρισε τον τούρκικο καφέ. Με τον πληθωρισμό στο 59%, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει εγκαταλείψει την εχθρότητά του στα υψηλά επιτόκια. Αλλά τον εναγκαλισμό της οικονομικής ορθοδοξίας την κάνει με μισή καρδιά. Για να διατηρήσει την ανάπτυξη και τη δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα, θα ανοίξει τις δημοσιονομικές στρόφιγγες, και αυτό θα πυροδοτήσει μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων.
«Με την υποστήριξη της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, θα μειώσουμε ξανά τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα». Αυτά τα λόγια θα ήταν μια δήλωση του αυτονόητου εάν λέγονταν από έναν Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη ή έναν Αμερικανό πολιτικό. Αλλά όταν προέρχονται από το στόμα του Ερντογάν, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη στροφή. Ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων συνειδητοποίησε επιτέλους ότι μόνο η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα καταπνίξει την αύξηση των τιμών καταναλωτή που προβλέπεται να φτάσει το 65% φέτος. Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν θέλει να θυσιάσει την ανάπτυξη, αφήνοντάς του το ακατόρθωτο καθήκον να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς οικονομική επιβράδυνση.
Η αλλαγή πολιτικής της περασμένης εβδομάδας – κατά την παρουσίαση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» της Τουρκίας για τα επόμενα τρία χρόνια – θα επιτρέψει στην νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Εργκάν να συνεχίσει τα επιτόκια, που επί του παρόντος βρίσκονται στο 25%. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών μπορεί να πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί πριν αρχίσουν τις επευφημίες.
Αφού παρέτεινε την 20ετή διακυβέρνησή του με έναν εκλογικό θρίαμβο τον Μάιο, ο Ερντογάν θέλει να αναπτύξει την οικονομία και να μετριάσει το πλήγμα τόσο του πληθωρισμού όσο και του καταστροφικού σεισμού του Φεβρουαρίου για τους Τούρκους πολίτες . Το πρόγραμμά του στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% φέτος και 4% το 2024. Αυτό είναι μια επιβράδυνση από την αύξηση 5,6% του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι ταχύτερη από το 3% και 3,6% που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντίστοιχα.
Ο Ερντογάν θα στρώσει τον δρόμο του προς την ανάπτυξη με κρατικά έξοδα. Οι αυξημένες δαπάνες για μετασεισμική ανοικοδόμηση και οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί και πληρωμές συντάξεων θα ωθήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% του ΑΕΠ το 2022 σε 6,4% τόσο το 2023 όσο και το 2024, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Αυτό θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Οι δημοσιονομικές μεταβιβάσεις θα στηρίξουν την κατανάλωση, ενισχύοντας τη ζήτηση για εισαγωγές και επιδεινώνοντας την εμπορική θέση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 4% του ΑΕΠ φέτος και 3,1% το 2024, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις 2,5% και 1,4% αντίστοιχα. Αυτό μπορεί να βαθύνει τη διολίσθηση του νομίσματος. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις εκλογές, παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 1.650 μονάδες βάσης. Η υποτίμηση του νομίσματος, με τη σειρά της, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων τιμών εισαγωγών.
Δεδομένου του ιστορικού του, η καθυστερημένη υποστήριξη του Ερντογάν στα συνήθη εργαλεία καταπολέμησης του πληθωρισμού παραμένει ενθαρρυντική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνολική του μακροοικονομική στάση έχει γίνει πολύ πιο ορθόδοξη.
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

Ψεύτικη σοκολάτα vs φυτικά μπιφτέκια, σημειώσατε 1
Η Lindt υποστηρίζει μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία που καλλιεργεί κακάο σε ένα εργαστήριο, με λίγα μόνο κύτταρα

Πώς ο Ερντογάν φρενάρει την Τουρκία
Τα κύρια θύματα της καταστολής του Ερντογάν είναι σαφώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι - αλλά υπάρχουν και οικονομικά ζητήματα που διακυβεύονται

Η αδικαιολόγητη άνοδος των αποδόσεων της περιφέρειας - Δεύτερες σκέψεις για το PEPP
Ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μην σταματήσουμε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ

Οι «εκδικητές των μετοχών»: Μύθος ή πραγματικότητα;
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανοχή για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους δασμούς από ό,τι αναμενόταν

Η ρωσική οικονομία «τρέχει γύρω από την κοκαΐνη» - Γιατί θα δυσκολευτεί στην ειρήνη
Η προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας στην κανονικότητα θα δημιουργούσε δύο προβλήματα για τον Πούτιν

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος της παγκόσμιας οικονομίας - Τι δείχνει η αναταραχή στις αγορές
Η ξαφνική αλλαγή στις προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη των τριών μεγαλύτερων οικονομικών ανατρέπει τις συναλλαγές

Ο Τραμπ κάνει την Ευρώπη ξανά μεγάλη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προσφέρει το μεγαλύτερο ερέθισμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Womenomics: Οι γυναίκες είναι το μυστικό για μια ισχυρή οικονομία
Έχω δει από πρώτο χέρι ότι όταν αξιοποιείς τα ταλέντα ολόκληρου του πληθυσμού αντλείς τα καλύτερα