
Σε αρνητικά εδάφη κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς η Κίνα άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των δανείων ενός και πέντε ετών, ενώ οι επενδυτές κράτησαν επιφυλακτική στάση για την απόφαση επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Οι δείκτες
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,66% για να κλείσει στις 33.023,78 μονάδες, ενώ ο Topix έχασε 1%, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,46% και έκλεισε στις 7.163,3 μονάδες, σημειώνοντας επίσης απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Αντίθετα, το Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε κατά 0,02% υψηλότερα στις 2.559,77 μονάδες, αντισταθμίζοντας το ευρύτερο sell-off, αλλά ο Kosdaq υποχώρησε 0,13% στις 882,72 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,36% και οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν επίσης σε αρνητικό έδαφος, με τον CSI 300 να υποχωρεί 0,15%.
Οι μετοχές
Οι μετοχές της κινεζικής κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Nio υποχώρησαν 12,63% μετά την ανακοίνωση της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το ένα ομόλογο 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα λήξει το 2029 και θα φέρει κουπόνι 3,875% ετησίως, ενώ το υπόλοιπο των 500 εκατ. δολαρίων θα λήξει το 2030 και φέρει κουπόνι 4,625%
Στο επίκεντρο όμως ήταν η απόφαση της Κίνας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανείων ενός και πέντε ετών στο 3,45% και 4,2% αντίστοιχα για τον Σεπτέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τελευταία φορά τα επιτόκια LPR για ένα έτος τον Αύγουστο, στο 3,45% από 3,55%, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε τελευταία τον Ιούνιο από 4,3% σε 4,2%.
Ο Hebe Chen, αναλυτής αγοράς στην IG International, δήλωσε ότι «η απόφαση της PBOC σήμερα υπογραμμίζει το δίλημμα με το οποίο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να παλεύει: να σώσει την οικονομία ή να σώσει το γιουάν». Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι η «ασυνέπεια» της κεντρικής τράπεζας θα συνεχιστεί, «λόγω της έλλειψης δεσμευμένης πολιτικής».
Τα μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 66,7% τον Αύγουστο, φθάνοντας στα 930,5 δισεκατομμύρια γιεν (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με το έλλειμμα 2,79 τρισεκατομμυρίων γεν πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από τα 659,1 δισεκατομμύρια γιεν που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο ρυθμός πληθωρισμού χονδρικής αυξήθηκε από τον Ιούλιο του 2022. Αυτό είναι υψηλότερο από το +0,3% σε ετήσια βάση που καταγράφηκε τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ