Το σήμα ότι ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίου από τη Federal Reserve ήταν αρκετό για να προκαλέσει έντονες πιέσεις στη Wall Street, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, αν και όπως ευρέως αναμενόταν αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε υψηλό 22 ετών.

Τζερόμ Πάουελ: «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας» για τον πληθωρισμό

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,22% στις 34.440 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,94% στις 4.402 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,53% στις 13.469 μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed δεν μετέβαλε τα επιτόκια, διατηρώντας τα στο εύρος μεταξύ 5,25-5,5%, αλλά ο πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο: «Θέλουμε να δούμε πειστικά στοιχεία ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο», είπε ο Πάουελ. Αλλά η φράση κλειδί ήταν ότι έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Ο κύκλος σύσφιξης θα διαρκέσει παραπάνω από ό,τι θέλει η Wall Street»

«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και αυτός ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι θέλει η Wall Street», σχολίασε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. Οι επενδυτές αγόραζαν φέτος μετοχές τεχνολογίας και άλλες μετοχές ανάπτυξης με την ελπίδα ότι η Fed θα έχει ήδη τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων σε αυτό το σημείο. Αλλά μάλλον διαψεύδονται.

Ενδεικτικό του παραπάνω ήταν το σημερινό -2,7% της Nvidia, φτάνοντας τις απώλειες του μήνα πάνω από το 13%. Η μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 το 2023 επέκτεινε τις απώλειες στον απόηχο της υπόδειξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από τότε που έφτασε σε ιστορικό υψηλό στις 24 Αυγούστου 2023, η Nvidia έχει πλέον υποχωρήσει κατά 14,7%.

Η πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του 2024 θεωρείται πλέον όλο και πιο απίθανη, με βάση τα δεδομένα τιμολόγησης των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds στο FedWatch της CME. Πριν από έναν μήνα, η πιθανότητα η Fed να μειώσει κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5,0-5,25% τον Ιανουάριο ήταν πάνω από 21% – σήμερα είναι λιγότερο από 1%.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 5,4% σε προσαρμοσμένη βάση την εβδομάδα που έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών (MBA). Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια 30 ετών από το 7,27% της προηγούμενης εβδομάδας έφτασε στο 7,31%. Ο Δείκτης Αγορών διαμορφώθηκε στις 147, σημειώνοντας άνοδο από 143,7 το προηγούμενο επταήμερο. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκε από το 367 στο 415,4.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street