Δεύτερο στη σειρά sell off στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία στο τελευταίο τρίωρο της συνεδρίασης και να οδηγούν και πάλι τον γενικό δείκτη σε βαθιά βουτιά, στη ζώνη πλέον των 1.200 μονάδων, με την τάση πλέον να έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα.
Wall Street: Θετική στάση αναμονής
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,24% στις 1.200,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.197,45 μονάδων (-2,47%) και 1.237,31 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 131,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια αξίας 18,9 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,66% στις 2.908,68 μονάδες, ενώ στο -1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.984,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,60% στις 914,80 μονάδες.
Στο ίδιο έργο… θεατές
Οι αναβαθμίσεις δεν… λειτουργούν καλά όπως φαίνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βλέπει τον Σεπτέμβριο να είναι ένας κακός μήνας, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω των αναβαθμίσεων. Μάλιστα, όσο και αν προσπάθησαν το τελευταίο 24ωρο οι ξένοι αναλυτές να ενισχύσουν το ηθικό των αγοραστών, οι συστάσεις τους έπεσαν στο κενό, με το χρηματιστήριο να παραδίνεται στους πωλητές και τις στηρίξεις να διασπώνται με ευκολία.
Βέβαια, χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να «πέσει» και το κάστρο των 1.220 μονάδων, με τον «πόλεμο φθοράς» να κλιμακώνεται ανά διαστήματα, με τους αγοραστές, που αφήνουν τις τιμές να πέσουν για να εκτελέσουν τις εντολές τους σε καλύτερες αποτιμήσεις. Αυτό συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες σε αρκετούς τίτλους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα διψήφιων ποσοστών, αν και έχουν δημιουργήσει πολύ καλά σημεία εισόδου ή επανεισόδου, έχουν επιδεινώσει την εμπιστοσύνη, καθιστώντας τους αγοραστές επιφυλακτικούς.
Προφανώς και οι αλλαγές θέσεων παίζουν ρόλο, με τους front runners των αναβαθμίσεων να κατοχυρώνουν τα ομολογουμένως ισχυρά κέρδη των προηγούμενων μηνών, όπως έδειξε και η εκτίναξη του τζίρου στις δημοπρασίες. Είναι άλλωστε και η εξήγηση που έδωσε η JP Morgan στο τελευταίο της report για τις ελληνικές τράπεζες, στο οποίο έδωσε περιθώρια ανόδου μεσοσταθμικά περίπου στο 55%.
Όπως εξηγούν οι περισσότεροι αναλυτές πάντως, η φθορά της αγοράς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου επουδενί δεν πρέπει να συγχέεται με τις προοπτικές της. «Η αγορά δύσκολα κερδίζεται βραχυπρόθεσμα», υπενθύμισε προσφάτως ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, υποδεικνύοντας τη μεγάλη εικόνα μιας αγοράς που ακόμη και όταν δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα, το 2014 ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Ούτε μπορεί να εξαντληθεί το IG σε ένα 10μηνο ράλι έως τις 1.350 μονάδες.
Στο ταμπλό
Απογοητευτική η εικόνα στο ταμπλό, καθώς η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 6,12%, με τις Jumbo και Aegean να κλείνουν στο -5,05% αμφότερες. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Alpha Bank και Βιοχάλκο, άνω του 3% σε ΕΛΧΑ, Cenergy, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 2% σε Quest, ΟΠΑΠ, Eurobank και Λάμδα.
Λίγο πάνω από το 1% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Ελλάκτωρ. Στον FTSE 25, όμως διέσωσαν, το πρόσημο τους οι Autohellas, Coca Cola και Σαράντης, κλείνοντας όμως με μικρά κέρδη.
Στους “μικρότερους”, με 208 χιλ, τεμάχια η Αλουμύλ ανέκαμψε κατά 4,89% σήμερα, μετά το δικό της διήμερο sell off, ενώ η MIG έχασε το 11,8% από το χθεσινό σχεδόν +22,5% που κατέγραψε.
Latest News
Ισορρόπησε στις 1.390 μονάδες το ΧΑ - Χαμηλά ο τζίρος με πιέσεις ΟΠΑΠ, Εθνική
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει για ακόμη μία ημέρα κάτω από τις 1.400 μονάδες
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το ΧΑ, με Πειραιώς κόντρα στον ΟΠΑΠ
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κρατά το επίπεδο των 1.380 μονάδων - Επόμενος στόχος οι 1410 μονάδες
Μάχη πάνω στις 1.390 μονάδες δίνει το ΧΑ, έντονη η μεταβλητότητα
Το βλέμμα στις ΗΠΑ και από το ελληνικό χρηματιστήριο
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Πόσο «σκοράρουν» οι μετοχές μέσα στο 2024 - Οι καταλύτες που «κάηκαν» [πίνακες]
Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι προσδοκίες που διαψεύσθηκαν για την πορεία του δείκτη – Οι διανομές κερδών και οι ξένοι επενδυτές
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι στο ΧΑ, οριακά θετικά η εβδομάδα
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας παραμένει διορθωτικός
Οι λύσεις χρηματοδότησης στο ΧΑ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Το χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης - Χορηγοί οι Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Optima bank
Τεχνική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγούς τις Cenergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,73% στις 1.392,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,7 εκατ. ευρώ
«Με το δεξί» αρχίζει τον Νοέμβριο το ΧΑ - Κέρδη για τις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει μία ακόμη προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του Οκτωβρίου
Το 4,7% στέρησε ο Οκτώβριος από το ΧΑ - Πάνω από 8% οι απώλειες στις τράπεζες
Αν και προσπάθησε, το ΧΑ δεν μπόρεσε να βγει από τη δύσκολη πτωτική πορεία την οποία ακολουθεί το τελευταίο δεκαήμερο