Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα, που ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε νέα μέτρα για να «σπάσει οριστικά το ανοδικό σπιράλ των τιμών» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με αυτά επιβάλλονται «σημαντικές μειώσεις τιμών των βασικών ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2024. Πρόκειται για τις τιμές 5.000 βασικών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες «δεν θα πρέπει πλέον να κινούνται ανοδικά, παρά μόνο πτωτικά», όπως εξήγησε ο Μπρουνό Λεμέρ.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα τα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία αναμένεται να διεκδικήσεις από τους παραγωγούς τροφίμων μειώσεις στις τιμές από 2% έως 5%, στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του λιανοπωλητή Les Mousquetaires κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών με βουλευτές.
Όπως γράφει το Reuters, οι Γάλλοι λιανοπωλητές επέκριναν τους γίγαντες καταναλωτικών αγαθών όπως η Unilever και η Nestle για αυξήσεις τιμών, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως αδικαιολόγητες.
Η κυβέρνηση άσκησε επίσης πίεση στους παραγωγούς καταναλωτικών αγαθών να μειώσουν τις τιμές.
Το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών είναι λιγότερο δαπανηρή, δήλωσε ο πρόεδρος της Les Mousquetaires, Thierry Cotillard, και οι τιμές που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτό.
«Πιθανώς θα πρέπει να μπορούμε να απαιτήσουμε από τις μεγάλες ομάδες (καταναλωτικών αγαθών) να μειώσουν τις τιμές μεταξύ 2% και 5%», είπε.
Ο Cotillard υπογράμμισε ότι η επιχείρηση του ομίλου στην Πορτογαλία είχε καταφέρει να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές με εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, επειδή οι συζητήσεις για τις τιμές εκεί δεν περιορίζονται σε ένα ετήσιο παράθυρο. Η Les Mousquetaires λειτουργεί στην Πορτογαλία με το έμβλημα Os Mosqueteiros.
«Το αίτημά μας, να είμαστε σε θέση να διαπραγματευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπως οι φίλοι μας στην Πορτογαλία και την Ισπανία, μας φαίνεται απολύτως νόμιμο», υποστήριξε.
Το παράθυρο των διαπραγματεύσεων
Η Γαλλία, η οποία έχει κανονισμούς που υπαγορεύουν ένα ετήσιο παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές – από την 1η Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου – εξετάζει έναν νόμο που θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, με στόχο οι συνομιλίες να ξεκινήσουν συντομότερα και να ολοκληρωθούν έως τις 15 Ιανουαρίου.
«Σας ζητάμε, στη σχέση που έχουμε με ομάδες καταναλωτικών αγαθών, να μας εμπιστευτείτε και να μας αφήσετε να διαπραγματευτούμε», είπε στους νομοθέτες ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρντ.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου