![Κίνα: Διατήρησε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τα επιτόκια στα prime δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/pboc.jpg)
Στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ διατήρησε τα βασικά επιτόκια για τα prime δάνεια η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) σήμερα Τετάρτη, θέλοντας με αυτή την κίνηση να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και στην αναχαίτηση της περαιτέρω αποδυνάμωσης του γιουάν.
Κίνα: Εξαπλώνεται η κρίση ρευστότητας – Χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι επενδυτές
Η PBOC διατήρησε το LPR του ενός έτους στο 3,45%, ενώ το πενταετές LPR, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,20%. Και τα δύο επιτόκια παραμένουν έτσι σε ιστορικά χαμηλά, μετά από τρεις μειώσεις το περασμένο έτος.
Οι αγορές περίμεναν ότι η PBOC θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά την αντίστοιχη κίνηση να μην προβεί σε αλλαγή στα μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού την περασμένη εβδομάδα.
Το LPR καθορίζεται από την PBOC βάσει εκτιμήσεων από 18 καθορισμένες εμπορικές τράπεζες και χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα.
Τον περασμένο Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας απογοήτευσε τις αγορές με μικρότερη του αναμενομένου μείωση του LPR ενός έτους, διατηρώντας το πενταετές LPR αμετάβλητο. Η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω έντονου προβληματισμού στο Πεκίνο για την αποδυνάμωση του γιουάν, το οποίο φέτος καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων.
Η Κεντρική Τράπεζα
Αυτή η πτωτική πορεία του κινεζικού νομίσματος οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάκαμψης το 2023, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσιάζει στασιμότητα και η εγχώρια κατανάλωση ακόμη δεν έχει φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ενώ οι συνθήκες αυτές έχουν φέρει μια σειρά από μέτρα νομισματικής στήριξης από την PBOC, η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική στάση ως προς τη μείωση των επιτοκίων.
Μέχρι τον Αύγουστο, η οικονομία της Κίνας έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης, ιδιαίτερα στη βιομηχανική παραγωγή και στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι πληθωριστικές συνθήκες βελτιώθηκαν επίσης αφού η χώρα διολίσθησε σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος.
Ωστόσο, οι γενικές προοπτικές για την κινεζική οικονομία παραμένουν δυσοίωνες, ειδικά με την επιβράδυνση που καταγράφεται στις εξαγωγές. Ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επερχόμενη κρίση χρέους, η οποία απειλεί να επεκταθεί στην ευρύτερη οικονομία.
Το γιουάν βρίσκεται επίσης εν μέσω «συμπληγάδων» από το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εγχώριων και των αμερικανικών αποδόσεων, μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό άνω των 20 ετών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα περισσότερα ασιατικά νομίσματα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ρωσία: Οι αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης – Τι δείχνει νέα έρευνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russia-1-600x450.jpg)
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
![Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/El-Erian.jpeg-600x348.jpg)
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
![Καναδάς: Διορίζει «τσάρο φαιντανύλης» καθώς πλησιάζει η απειλή των δασμών του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsaros-faintanyl-600x450.jpg)
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της
![Δασμοί Τραμπ: Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/exports-600x400.jpg)
Σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών λόγω δασμών Τραμπ
Τα κορυφαία εταιρικά στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
![Aker BP: Διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό στο γιγαντιαίο κοίτασμα Equinor](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EQUINOR-FIELD-600x224.jpg)
Μεγαλύτερα ποσοστά σε κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, διεκδικούν Total και Aker BP
Η Aker BP συμμετέχει ήδη με ποσοστό 31,57% και η γαλλική Total με 8,44% στο κοίτασμα της Βορειας Θάλασσας
![Πληθωρισμός ΗΠΑ: Αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_inflation_WORLD-600x352.png)
Δυσάρεστη έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας