![Φυσικό αέριο: Ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές το επόμενο καλοκαίρι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/gas-tap-with-pipeline-system-at-natural-gas-statio-QKJS6NP-1024x768-1-768x576-1.jpg)
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου το επόμενο καλοκαίρι ενδέχεται να είναι 20% χαμηλότερες από ό,τι εκτιμάται σήμερα, εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις άφθονες προμήθειες στην αποθήκευση, αναφέρει η Wood Mackenzie Ltd.
Η περιοχή οδεύει προς τον χειμώνα με τα αποθέματα να ξεπερνούν το εποχιακό πρότυπο, ένα προστατευτικό όριο έναντι τυχόν βραχυπρόθεσμων διαταραχών. Σημειώθηκε επίσης πτώση στη χρήση φυσικού αερίου για ενέργεια, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, την πυρηνική παραγωγή να αυξάνεται και τις οικονομικές πιέσεις να επιβαρύνουν τη βιομηχανική και οικιακή κατανάλωση.
«Ο ευρωπαϊκός τομέας φυσικού αερίου φαίνεται ότι θα καταγράψει πτώση στη ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις τιμές το επόμενο έτος», ανέφερε σε έκθεσή της την Τετάρτη, η Wood Mackenzie. «Το φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί κατά 12% σε ετήσια βάση το 2024, παρόμοια μείωση με αυτή που καταγράφηκε το 2023».
Πόκερ με την πλωτή αποθήκευση στο φυσικό αέριο – Τα πονταρίσματα στον «καλό καιρό»
Αστάθεια στις τιμές
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν ασταθείς φέτος, αντιδρώντας σε κάθε απειλή για τις παγκόσμιες ροές. Οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή της ηπείρου, τη Νορβηγία, παρακολουθούνται στενά τους τελευταίους μήνες εν μέσω παρατεταμένων διακοπών συντήρησης. Οι απεργίες σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία έχουν επίσης φέρει τους traders σε αδιέξοδο.
«Η παράταση του χρονοδιαγράμματος συντήρησης της Νορβηγίας θα μπορούσε να είχε σοβαρό αντίκτυπο εάν τα επίπεδα αποθήκευσης δεν ήταν τόσο υψηλά», δήλωσε ο Μάουρο Τσάβες, διευθυντής ερευνών στη Wood Mackenzie. «Και ενώ οι απεργίες στην Αυστραλία θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά LNG, είναι πιο πιθανό να είναι βραχύβιες, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στις ισορροπίες της ασιατικής και ευρωπαϊκής αγοράς».
Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει μια πιο σφιχτή αγορά το 2025, όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης αερίου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Επιπλέον, οι προσθήκες του παγκόσμιου εφοδιασμού LNG θα είναι σταδιακές και η ασιατική ζήτηση για το καύσιμο θα αυξηθεί, περιορίζοντας τους διαθέσιμους όγκους για την Ευρώπη, είπε ο Τσάβες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση
![Ηλεκτρική ενέργεια: Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στον Πούτιν – Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/ot_energy_ee333-600x352.png)
Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στην ηλεκτρική ενέργεια του Πούτιν - Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]
Η ρωσική ηλεκτρική ενέργεια θα πάψει από αύριο να τροφοδοτεί τις χώρες της Βαλτικής - Οι νέες γραμμές διασύνδεσης