Όλο και περισσότερες τράπεζες μπαίνουν στον χορό του προγράμματος «Dept -for- Nature», της ανταλλαγής μέρους ή όλου του χρέους φτωχών χωρών με τον φυσικό τους πλούτο.

Οι τράπεζες

Η Citigroup, η BNP Paribas και η Standard Chartered είναι μεταξύ των τραπεζών που αναζητούν χρηματοδότηση για ένα νέο πρόγραμμα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των οικοτόπων στον Ινδικό Ωκεανό.

«Περιβαλλοντικές βόμβες» στα βάθη των ωκεανών

Οι τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η HSBC, η Societe Generale και η Rothschild, έχουν συζητήσει πιθανότητες χρηματοδότησης με τη μορφή ομολόγων, σύμφωνα με τον Thomas Sberna, επικεφαλής της παράκτιας και ωκεάνιας ανθεκτικότητας ανατολικής και νότιας Αφρικής για τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία είναι ένας από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια θα τροφοδοτήσουν, επίσης, την πρωτοβουλία του Σινικού Μπλε Τείχους, η οποία εκτός από την IUCN υποστηρίζεται επίσης από τον ΟΗΕ και έχει ήδη συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες «θέλουν πραγματικά» αυτή τη συμφωνία, είπε ο Sberna σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι μια μορφή μεικτής χρηματοδότησης, καθώς συνδυάζει δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο για την υποστήριξη βιώσιμων στόχων.

Έως και το ένα πέμπτο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συγκεντρωθεί μέσω ανταλλαγών χρέους με τη φύση, ανέφερε ο Sberna. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους κρατικούς εκδότες να αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχον χρέος με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις των χωρών για τη διατήρηση της φύσης. Οι πρώτοι δικαιούχοι είναι πιθανό να είναι η Κένυα, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη, πρόσθεσε.

To debt-for-nature

Το debt-for-nature, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη το 2021, είναι το τελευταίο που αξιοποίησε ανταλλαγές χρέους προς φύση για τη χρηματοδότηση της προστασίας των ωκεανών και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Προσφορές που διοργανώνονται από την Credit Suisse και την Bank of America σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ The Nature Conservancy βοήθησαν στην αναχρηματοδότηση χρέους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Μπελίζ, τα Μπαρμπάντος και την Γκαμπόν. Τον προηγούμενο Μάιο, το Εκουαδόρ αντάλλαξε ομόλογα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα νέο δάνειο 656 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το debt-for-nature κερδίζει έδαφος, με τους αναλυτές της Barclays να εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να φτάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τράπεζες εν τω μεταξύ συναγωνίζονται για να διευθετήσουν τις συμφωνίες, οι οποίες αποφέρουν προσοδοφόρες προμήθειες και μπορούν να ενισχύσουν τα διαπιστευτήρια ESG μιας εταιρείας.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στο χρέος και ακτιβιστές για το κλίμα αμφισβήτησαν το κόστος και την αδιαφάνεια τέτοιων συμφωνιών. Πρόσφατα, η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον τέτοια ομόλογα πιθανότατα δεν αξίζουν τη «μπλε» ετικέτα με την οποία λανσάρονται.

Η αρχική χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο στον Ινδικό Ωκεανό προήλθε από ομάδες όπως η IUCN, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η Irish Aid και φορείς της γαλλικής και γερμανικής κυβέρνησης. Η Bloomberg Philanthropies συνέβαλε επίσης στο έργο.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προστασία του 30% της ωκεάνιας περιοχής σε όλες τις χώρες που υπάγονται στο πρόγραμμα.  Στοχεύει επίσης να διαφυλάξει και να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα, να δεσμεύσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνους άνθρακα έως το 2030 και να αναπτύξει μια βιώσιμη οικονομία με βάση τους ωκεανούς για 70 εκατομμύρια ανθρώπους στις παράκτιες κοινότητες. Οι βάλτοι μαγκρόβιων, τα λιβάδια με θαλάσσια χόρτα και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αποτελέσουν στόχο προστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα