Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι που θα «διαφημίζεται» με ειδικό ταμπελάκι, κοινοποίηση από τους λιανέμπορους των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστώνεται σε ποια προϊόντα διενεργούνται ανατιμήσεις, γνωστοποίηση των τιμών των βασικών φρούτων και λαχανικών, αλλά και app για καταγγελίες είναι τα τέσσερα μέτρα – αναχώματα στην ακρίβεια που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ κερδοσκοπία

«Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών οικογενειών, γι’ αυτό και η μάχη θα είναι συνεχής. Καμιά εταιρεία, κανένας χονδρέμπορος, καμιά πολυεθνική, κανένας προμηθευτής δεν θα ξεφύγει, θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ανέφερε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας, όπως έχει αναφέρει ήδη ο ΟΤ, την επιβολή τσουχτερών πρόστιμων σε όσους εντοπίστηκαν να παραβιάζουν το νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Μάλιστα ο υπουργός γνωστοποίησε πως τα κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ που βρίσκονται στη Θεσσαλία έχουν εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας, κυρίως στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο πωλείται σε διατίμηση, και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110 χιλ. ευρώ περίπου.

Γενικότερα, το 2023 στο σύνολο της χώρας έχουμε διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 5.156.132 ευρώ πρόστιμα, επισημάνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τα μέτρα πρόκειται να ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα με τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση το τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Μόνιμη μείωση 5%

Με ειδική πινακίδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.

Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20ης Σεπτεμβρίου 2023 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του προϊόντος σε μία περίοδο 30 ημερών ως τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τις πάγιες προσφορές που κάνουν οι προμηθευτές.

Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.

«Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι και η τόνωση του ανταγωνισμού», σημείωσε ο υπουργός.

Έλεγχοι τιμοκαταλόγων

Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά

Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.

Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.

Με βίντεο κατά της ακρίβειας

Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με την ενεργή συμμετοχή και των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό θα επεκταθούν οι δυνατότητες της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης και θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή όπου ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί από το σημείο του καταστήματος να στέλνει φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό που θα συνοδεύει την καταγγελία του.

Ειδικότερα, το υπουργείο προχωράει στην αναβάθμιση του συστήματος καταγγελιών από την τηλεφωνική γραμμή 1520 καθώς και της σχετικής ιστοσελίδας.

Το νέο εργαλείο θα είναι μια ειδική εφαρμογή (app) για υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητών τηλεφώνων.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, «οι καταναλωτές θα μπορούν να επισυνάπτουν στοιχεία κατά την καταγγελία στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή. Η επέκταση των ελέγχων με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι απαραίτητη προκειμένου ο έλεγχος να είναι καθολικός στο σύνολο της αγοράς. Ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα έχει τη δύναμη στα χέρια του και θα μπορεί να υποβάλει καταγγελία στο πεδίο, ενισχύοντας το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα υφίσταται η δυνατότητα παροχής οπτικού υλικού και τα στοιχεία θα εντοπίζονται και θα πιστοποιούνται μέσω της χρήσης GPS του κινητού κατά την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Το φωτογραφικό υλικό θα χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό υλικό, ούτως ώστε να μην απαιτείται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επισκέπτονται το σημείο, καθότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται απευθείας με βάση τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία».

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βρίσκεται η συγκεκριμένη πλατφόρμα σε λειτουργία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ενισχύεται η ΔΙΜΕΑ

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το προσωπικό της ΔΙΜΕΑ, το οποίο σήμερα στελεχώνεται από 83 άτομα. Στόχος όπως είπε είναι να προσληφθούν άλλα 65 στελέχη μέσω της κινητικότητας στο Δημόσιο. Εν τω μεταξύ τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσει και η δράση, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ελεγκτικών κλιμακίων από ιδιώτες που θα είναι συμβεβλημένοι και πιστοποιημένοι με το Δημόσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ