
Μετά την ινδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Dunkaan που ανακοίνωσε πρόσφατα την απόλυση 23 από τους 26 εργαζομένους (το 90%) για να τους αντικαταστήσει με ρομπότ, ήρθε μια γαλλική για να ξεφορτωθεί για τον ίδιο λόγο «μόνο» το μισό εργατικό της δυναμικό. Η Onclusive είναι μια εταιρεία παρακολούθησης μέσων που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανακοίνωσή της αφορά 217 από τους 447 υπαλλήλους που απασχολεί συνολικά στη Γαλλία.
Ειδικότερα η Onclusive διευκρίνισε ότι θα απολύσει 209 εργαζομένους, ενώ «8 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν 23 νέα πόστα».
Τεχνητή νοημοσύνη: Δραματικά λάθη προκαλούν χάος στο σύστημα ασύλου των ΗΠΑ
Η «παρακολούθηση μέσων» (Media monitoring service) ως επιχειρηματικός κλάδος είναι η μετεξέλιξη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών αποκοπής Τύπου. Των εταιρειών δηλαδή που παρακολουθούσαν και συνέλλεγαν αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά που αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα ή πρόσωπα τα οποία ενδιέφεραν τους πελάτες τους.
Μετά τη μεγάλη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν πλέον στους πελάτες τους αντίγραφα περιεχομένου πολυμέσων, καθώς και συναφείς τεκμηριώσεις και αναλύσεις.
«Πελάτης μας και το γαλλικό κράτος»
«Στόχος μας είναι να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο ανταγωνιστικοί. Οι νέες τεχνολογίες μάς παρέχουν εργαλεία που ορθολογοποιούν τις λειτουργίες μας και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της επιχείρησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Onclusive Ρομπ Στόουν στη γαλλική «Libération».
Ο πρόεδρος της εταιρείας Μάθιου Πίρσι συμπλήρωσε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει πλέον η επιχείρηση στους πελάτες της «θα είναι ταχύτερες και πιο αξιόπιστες». Ο Πίρσι σημείωσε ότι μεταξύ των πελατών της Onclusive περιλαμβάνονται «πολλές γαλλικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που μετέχουν στο δείκτη CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, καθώς και επίσης το γαλλικό κράτος».
«Μια κακή οικονομική έμπνευση»
Η Onclusive ιδρύθηκε το 2010. Μια περίοδο τη διαχείρισή της είχε η Kantar και μετά το 2021, που εξαγοράστηκε από την επενδυτική Symphony Tehcnolgy Group (STG), κατάφερε να αποκτήσει εξέχουσα θέση στη στοχευμένη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα μόνο σκέλος τών σημαντικών εκσυγχρονιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε για να αντικαταστήσουμε με νέα τα απαρχαιωμένα συστήματα και τις υποδομές που κληρονομήσαμε», εξηγεί στέλεχος του γαλλικού βραχίονα της Onclusive στην εφημερίδα «Le Figaro».
Για τους εργαζομένους και τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα όλα αυτά βέβαια ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου. «Είναι μια κακή ιδέα η εφαρμογή αυτού του εκσυγχρονιστικού προγράμματος, τόσο από κοινωνικής απόψεως όσο και από οικονομικής», δήλωσε στη «Libération» εκπρόσωπος του συνδικάτου FO.
Ο συνδικαλιστής εξήγησε ότι σε ορισμένες λειτουργικές εργασίες «οι μηχανές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους», καθώς δεν διαθέτουν τη συνάφεια και τη λεπτότητα των ανθρώπινων χειρισμών.
«Τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να φιλτράρουν και να αξιολογούν τη ροή των πληροφοριών. Επιπλέον οι άνθρωποι έχουν επαφή με τον πελάτη. Τον γνωρίζουν και αποκτούν μ’ αυτόν μια σχέση που η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της FO.
«Σταδιακά οι αλλαγές»
Από την πλευρά της η Onclusive υπερασπίζεται των αποφάσεών της και διαβεβαιώνει ότι «δεν έλαβε ελαφρά τη καρδία την απόφαση να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της επιχείρησης». Ως εκ τούτου η εταιρεία θα διοργανώσει δέκα συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και με ειδικούς που μετέχουν στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή του γαλλικού υπουργείου Εργασίας. Επίσης μια εξειδικευμένη επιχείρηση θα αναλάβει να «επανατοποθετήσει στην αγορά εργασίας» με τους εργαζομένους που θα απολυθούν.
Εν τω μεταξύ στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε μια «διαδικασία πληροφόρησης και παροχής συμβουλών» που θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα εφαρμοστούν σταδιακά. Οι πρώτες αποχωρήσεις εργαζομένων από την Onclusive θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024.


Latest News

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science