![Δολάριο: Νέα υψηλά επίπεδα-Υποχωρεί το γεν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/dol.jpg)
Σε νέα υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε το δολάριο, ενώ βρίσκεται περίπου στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του γεν από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από τον πιο «γερακίσιο» απ’ ότι αναμενόταν τόνο της Federal Reserve.
Η στερλίνα και το ευρώ υποχώρησαν σε νέα χαμηλά πολλών μηνών, καθώς αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το αν η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να ακολουθήσει την ομόλογό της στις ΗΠΑ στην παύση των επιτοκίων αργότερα την Πέμπτη.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά παρά την επενδυτική βαθμίδα
Το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έχασαν επίσης έδαφος, αν και το Kiwi (η ανεπίσημη ονομασία του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας ) ενισχύθηκε κάπως από τους ισχυρότερους από τους αναμενόμενους αριθμούς του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα το πρωί.
Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε και άγγιξε τα επίπεδω των 105,68, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
Οι κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο
Η Fed ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της την Τετάρτη, διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά στο εύρος 5,25% – 5,50%.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, ωστόσο, σκλήρυνε την γερακίσια στάση νομισματικής πολιτικής που οι αξιωματούχοι της πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να επιτύχει τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να καταστρέψει την οικονομία ή να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασία.
«Πολλοί άνθρωποι πήγαν στη συνεδρίαση της Fed περιμένοντας «γερακίστικη» στάση, αλλά ήταν μια πιο γερακίστικη στάση από ό,τι αναμενόταν ευρέως», εξηγεί στο Reuters ο Moh Siong Sim, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης.
Μαζί με μια ακόμα ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων φέτος, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Fed υποδεικνύουν σημαντικά αυστηρότερα επιτόκια μέχρι το 2024 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Το ιαπωνικό γεν αισθάνθηκε τη ζέστη μετά τη συνεδρίαση της Fed, κυμαινόμενο γύρω στα 148,39 ανά δολάριο, αφού άγγιξε χαμηλό σχεδόν δέκα μηνών στα 148,47 νωρίτερα την Πέμπτη.
Ακόμη και καθώς το δολάριο/γιεν διολισθαίνει προς τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, η πιθανότητα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να περιορίσει την πολιτική της στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραμένει μικρή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα στις αγορές, πιέσεις στη Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/frankfurt-stocks-600x359.jpg)
Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές, πιέσεις στη Unicredit
Οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει 25% δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Ψυχραιμία για τους νέους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/asiatika-600x435.jpg)
Ψυχραιμία στις ασιατικές αγορές για τους νέους δασμούς Τραμπ
Eλαφρά νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια για τις νέες αποφάσεις επιβολής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια