Σε χαμηλά τετραμήνου υποχωρεί πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε σήμερα φαίνεται ικανό να βάλει στοπ στις πωλήσεις, οι οποίες έχουν επιταχυνθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,44% στις 1.194,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.904,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,17% στις 916,33 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: «Κοκκίνησαν» λόγω Fed

Αναιρείται η μετεκλογική πρόοδος

Τα τελευταία κλεισίματα του Γενικού Δείκτη τον έχουν φέρει κοντύτερα στα προεκλογικά επίπεδα του Μαϊου, όπερ και σημαίνει στα χαμηλά τετραμήνου του, με την επόμενη μεγάλη στήριξη να εντοπίζεται στα υψηλά του Μαρτίου και στα επίπεδα από τα οποία έλαβε χώρα η πτώση μετά την τραγωδία των Τεμπών, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Αρνητικός πρωταγωνιστής και «βαρίδι» των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ οι τράπεζες, με τον δεικτοβαρή κλαδικό δείκτη να βαίνει προς ακύρωση του ανοδικού gap των πρώτων εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, οι πολυθρύλητες αναβαθμίσεις από DBRS και Moody’s «ήσαν μια κάποια λύσις», αλλά τώρα που «έφυγαν από το τραπέζι», επιβεβαίωσαν το χρηματιστηριακό ρητό «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», με την αγορά να στερεύει (εκτιμούμε) για την ώρα από σημαντικούς μεσοπρόθεσμους καταλύτες ανόδου.

Με βάση τις εξελίξεις αλλά και την προεξόφληση αυτών, η υπεραπόδοση του ΧΑ από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αρχίζει να «κάνει φτερά», ενώ για τα υψηλά 9 ετών του ΓΔ δεν θα κάνουμε λόγο για αρκετές εβδομάδες ακόμη, καθώς «εξαφανίζονται από τον καθρέφτη μας», καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, γίνεται κάποια προσπάθεια από την Εθνική και την Alpha Bank να εκδηλώσουν αντίδραση, με το +2,03% και +1,13% που καταγράφουν, αλλά η επιφυλακτικότητα είναι έντονη μετά τις ανατροπές των τελευταίων ημερών. Θετικά πάντως κινούνται και οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από την άλλη όμως, η Cenergy χάνει 2,09%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Μυτιληναίο να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Σε αρνητικά εδάφη είναι και οι Βιοχάλκο, Λάμδα, Motor Oil, Autohellas, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Quest, Jumbo και Aegean. Αίσθηση προκαλεί και το -22,4% της Epsilon Net, μετά τη διορθωτική” μείωση των κερδών εξαμήνου 2022 λόγω ΔΠΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών