
Σε θετικά εδάφη κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκανε ένα εντυπωσιακό rebound από το -1,45% νωρίτερα, παλεύοντας πλέον να ανακτήσει και πάλι τις 1.200 μονάδες και να βάλει ένα στοπ στις διαθέσεις των πωλητών οι οποίοι έχουν στερήσει σημαντικά εδάφη ήδη από την αγορά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,29% στις 1.203,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.929,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,94% στις 923,38 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Δίχως φρένα η κατρακύλα
Για γερά νεύρα…
Για γερά νεύρα και ψύχραιμα χέρια είναι η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, στο οποίο με τον τζίρο να έχει εκτοξευθεί πλησίον των 50 εκατ. ευρώ ήδη, σε μόλις 3 ώρες συνεδρίασης, γίνονται πραγματικές μάχες να σταματήσει η κατρακύλα του Σεπτεμβρίου. Μια πτώση που ήδη έχει οδηγήσει τον γενικό δείκτη στο -8,5% και τον τραπεζικό στο -14,5%, και έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στην εγχώρια κοινότητα για την μελλοντική πορεία της αγοράς.
Είναι σαφές ότι η αγορά αναζητά τους τρόπους μιας αντίδρασης, ειδικά μετά από ένα διήμερο sell off που ήδη έχει στοιχίσει αρκετά δις στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αλλά η αντίδραση δεν μπορεί να έρθει από τους «μικρούς κωδικούς» παρά μόνο από τα κεφάλαια που έχουν την ισχύ για να απορροφήσουν τις πιέσεις της προσφοράς.
Άλλωστε, οι 1.220 μονάδες ήταν το επίπεδο που οριοθετούσε τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, και αυτό χάθηκε μετά την τριπλή πολιορκία που δέχτηκε, χωρίς μάλιστα να έχει μεταβληθεί κάτι στους παράγοντες που οδήγησαν έως εδώ την αγορά, και κυρίως η ειδική θέση της χώρας στον επενδυτικό κόσμο. Πάντως αν συντηρηθεί πλέον μια ικανή αντίδραση θα είναι ένα θετικό σήμα στην αγορά, ειδικά καθώς αυτή έρχεται με μεγάλο τζίρο.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo με το +3,06% κάνει ότι μπορεί στο μέτωπο της αντίδρασης, ενώ από κοντά και η Εθνική με το +2,03% και οι ΟΤΕ και Λάμδα με +1,58% και +1,38% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά και οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil και Μυτιληναίος. Η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή έχουν καταφέρει να μηδενίσουν τις άνω του 3% απώλειες τους νωρίτερα.
Από την άλλη όμως, Βιοχάλκο, Σαράντης, Cenergy και Quest εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Coca Cola να ακολουθούν σε ήπια πτωτικά εδάφη.


Latest News

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη

ΕΧΑΕ: Αύξηση κερδών στα 17,3 εκατ. ευρώ το 2024, με μέρισμα 0,29 ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 54,3 εκ., έναντι 47,1 εκ. της χρήσης 2023

Χάλασε την εικόνα του Μαρτίου η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 4,81%, με το τρίμηνο να κλείνει στο +14,66%