Οι μετοχές παγκοσμίως στο τέλος του 2023 θα κινούνται σύμφωνα με τη Citigroup γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ θα σημειώσουν κέρδη 10% περίπου ως τα μέσα του 2024. Ειδικότερα, από τους επιμέρους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, δίδει τιμές-στόχους στις 830 μονάδες (+1% από τα σημερινά επίπεδα) για το τέλος του 2023 και στις 900 μονάδες στα μέσα του 2024 (+9%) για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI ACWI Local, με τον δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI να κινείται στις 1.000 μονάδες (+2%) και στις 1.100 μονάδες (+12%) αντίστοιχα.
Citigroup: Απολύσεις και σαρωτική αναδιάρθρωση του αμερικανικού κολοσσού
Επίσης ο στόχος για τον δείκτη-σηματωρό των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 των ΗΠΑ κυμαίνεται στις 4.600 μονάδες (+3%) για το τέλος του 2023 και στις 5.000 μονάδες (+12%) για τα μέσα του 2024, έναντι των 445 μονάδων (-2%) και των 500 μονάδων (+10%) για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 και των 4.200 μονάδων (-1%) και των 4.800 μονάδων (+13%) για τον δείκτη Euro Stoxx 50 αντίστοιχα.
Για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 θέτει τιμές-στόχους τις 7.600 μονάδες (+2%) για το τέλος του έτους και τις 8.200 μονάδες για τα μέσα του 2024 (+10%), ενώ απώλειες 12%, στις 2.100 μονάδες, στο τέλος του 2023 και πτώση 16% ως τα μέσα του 2024, στις 2.000 μονάδες, προβλέπει για τον ιαπωνικό δείκτη Topix.
Ομαλή προσγείωση
Η παγκόσμια οικονομία που οδηγείται σε «ομαλή προσγείωση» φαίνεται λιγότερο συγχρονισμένη από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενους κύκλους, εκτίμησε η Citigroup, αναμένοντας πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινείται κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση του 3% για τη διετία 2023-2024. Ο ίδιος και η ομάδα του εκτίμησαν πως οι κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές αναμένεται να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική εφέτος, ενώ οι ισχυρές ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων στο τέλος α΄ εξαμήνου και κυρίως στο β’ εξάμηνο του 2024.
Για την Citigroup, η ΕΚΤ πιθανότατα προχώρησε στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων, με τις νέες της προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξες και γ΄ αυτό αναμένεται και θα αναθεωρηθούν και πάλι προς τα κάτω (ορισμένοι αναλυτές βλέπουν τεχνητή ύφεση τον χειμώνα), την ίδια ώρα ωστόσο που ισχνή ανάπτυξη δεν οδηγεί απαραίτητα και σε πτώση του πληθωρισμού. Στο παραπάνω πλαίσιο, αναμένει πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο του 2024 και μάλλον ταχύτερα καθώς στο τέλος του επόμενου έτους θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης στο 3%. Παράλληλα όμως, αναμένει πως οι επανεπενδύσεις των ομολόγων του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), στο πλαίσιο του οποίου μάλιστα η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας 39 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν ταχύτερα – από τις αρχές του επόμενου έτους (και όχι στο τέλος του 2024 όπως αναμένεται)
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...