
Φρένο στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έβαλε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τριμηνιαία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη.
Η τράπεζα, ξεκίνησε την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2022 όταν τα επιτόκια ήταν σε αρνητικό έδαφος και διατηρεί το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.
Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών
«Η σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία τρίμηνα αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της.
«Από τη σημερινή προοπτική, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να καταστεί αναγκαία μια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα».
Πληθωρισμός και ελβετικό φράγκο
Ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε στο 1,6% ετησίως τον Αύγουστο, άνετα κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, και βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τους ομολόγους της χώρας – ο γενικός πληθωρισμός σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 5,3% τον περασμένο μήνα.
Το ελβετικό φράγκο είναι επίσης το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στο G10 φέτος, ενώ η ελβετική οικονομία έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση από την SNB σε αυτόν τον κύκλο.
Στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα επέλεξε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από αυξήσεις έως και 75 μονάδες βάσης προηγουμένως.
Η SNB σημείωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα «παραμένουν υποτονικές», αν και ο πληθωρισμός «είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος παγκοσμίως προς το παρόν».
«Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να επιστρέψει σε πιο ήπια επίπεδα, κυρίως λόγω της πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.


Latest News

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων (20 χαμηλότερο η Ελλάδα)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό