
Σε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες πριν τεσσάρων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών προχωρά η Μόσχα. Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, είναι η σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς.
Ρωσία: Πώς επιχειρεί να διαμορφώσει τις τιμές
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για τα καύσιμα που παρέχονται βάσει διακυβερνητικών συμφωνιών σε μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, η οποία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν.
«Οι προσωρινοί περιορισμοί θα βοηθήσουν στον κορεσμό της αγοράς καυσίμων, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Ενέργειας, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με τους περιορισμούς θα αποτρέψουν τις μη εξουσιοδοτημένες «γκρίζες» εξαγωγές καυσίμων κίνησης.
Ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ
Τους τελευταίους μήνες στην Ρωσία έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ. Οι τιμές χονδρικής των καυσίμων έχουν αυξηθεί, αν και στις τιμές λιανικής έχει τεθεί ανώτατο όριο σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν με τον επίσημο πληθωρισμό.

Οι ελλείψεις ήταν ιδιαίτερα επώδυνες σε ορισμένες περιοχές του νότιου σιτοπαραγωγικού κέντρου της Ρωσίας, όπου τα καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογή της σοδειάς. Μια σοβαρή κρίση θα μπορούσε να είναι δυσάρεστη για το Κρεμλίνο, καθώς τον Μάρτιο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.
Οι έμποροι λένε ότι η αγορά καυσίμων έχει πληγεί από παράγοντες όπως η συντήρηση στα διυλιστήρια πετρελαίου, οι δυσχέρειες στους σιδηροδρόμους και η αδυναμία του ρουβλίου, η οποία αποτελεί κίνητρο για τις εξαγωγές καυσίμων.
Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης μέσω θαλάσσης κατά σχεδόν 30% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία της LSEG.
Τι λέει το Κρεμλίνο
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται: «Προηγουμένως, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά καυσίμων, η κυβέρνηση αύξησε τις υποχρεωτικές ποσότητες προμήθειας βενζίνης και ντίζελ κίνησης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων», όπως και ότι «επίσης καθημερινά γίνεται παρακολούθηση των αγορών καυσίμων για τις ανάγκες των αγροτικών παραγωγών με άμεση προσαρμογή των ποσοτήτων».
Η Ρωσία εξήγαγε 4.817 εκατομμύρια τόνους βενζίνης και σχεδόν 35 εκατομμύρια τόνους ντίζελ πέρυσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


Latest News

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά