Νόμος του κράτους θα αποτελεί έως το τέλος της εβδομάδας η επαναφορά των τριετιών οι οποίες  παρέμεναν «παγωμένες» από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και εφεξής.

Η διαδικασία ενεργοποίησης θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και αφορά περίπου 550.000 με 600.000 εργαζομένους που σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που ανέρχεται στα 780 ευρώ τον μήνα.

Όλες οι αλλαγές για τις τριετίες [παραδείγματα]

Η τροπολογία για τις τριετίες

Η τροπολογία προβλέπει την άμεση σύνδεση των τριετιών με το ύψος του ποσοστού της ανεργίας. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2027, εάν η ανεργία είναι άνω του 10% θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν παγωμένες οι τριετίες έως ότου πέσει το συγκεκριμένο ποσοστό.

H τελική διάταξη που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το πάγωμα των τριετιών και όλων των επιδομάτων πολυετίας και μισθολογικής ωρίμανσης θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και για τουλάχιστον 3 χρόνια, όταν και θα επανεξεταστεί το ύψος του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας.

Προσοχή! Η διάταξη ορίζει ρητά πως δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ.

Έτσι, από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Ειδικότερα, η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024 και η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

Οι εργοδότες

Από την στιγμή της ανακοίνωσης του μέτρου στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό έως και την εξειδίκευσή του βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν, κάποιοι μίλησαν για… άνθρακες, ωστόσο κανείς δεν ρώτησε τον… ξενοδόχο πως αισθάνεται για αυτή την αλλαγή. Και ο ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εργοδότες που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Πηγές από την ελληνική βιομηχανία τονίζουν ότι «θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά πρέπει να δούμε εάν μπορεί να αντέξει μια τέτοια παρέμβαση ο ιδιωτικός τομέας».  Σε πρώτη φάση, περιμένουν να δουν τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για να καταλήξουν πόσο επιβαρύνει τη λειτουργία τους.

Σε κάθε περίπτωση, σπεύδουν να τονίσουν οτιδήποτε φουσκώνει το κόστος λειτουργίας στην παρούσα συγκυρία είναι εκ των πραγμάτων κάτι όχι καλό ενώ όπως λένε μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την οικονομία αλλά και τους εργαζομένους. Ελλοχεύει μάλιστα ο κίνδυνος, σε μια κομβική στιγμή οι εργοδότες να προχωρήσουν σε… πάγωμα των προσλήψεων λόγω της υεπρβολικής επιβάρυνσης στο μισθολογικό κόστος.

Ο Γεωργιάδης

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και αν υπάρχει περίπτωση αυτές να «ξαναπαγώσουν» σε περίπτωση που οι δείκτες της ανεργίας επιδεινωθούν εκ νέου, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι η πρώτη τριετία για το χρονικό διάστημα 2024 – 2027 έχει ξεπαγώσει οριστικά και το μέτρο αυτό αφορά περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους. Για το τι θα γίνει την περίοδο 2027 – 2030 είναι κάτι που θα αποφασιστεί αφού συνεκτιμηθούν όλα τα τότε στοιχεία, αλλά η αίσθηση του βλέποντας την πορεία της Οικονομίας, είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε πίσω.

Σχολιάζοντας το θέμα της παράλληλης εργασίας που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία και η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ε.Ε που συμμορφώνεται με αυτήν. «Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι 100% υπέρ των εργαζομένων καθώς τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν και δεύτερη εργασία με τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ μέχρι σήμερα ο πρώτος τους εργοδότης μπορούσε να τους απαγορεύσει να έχουν και δεύτερη κύρια εργασία».

«Το πενθήμερο δεν αλλάζει και δεν καταργείται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε πως σε επιχειρήσεις που λειτουργούν όλη την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν αν δουλεύουν και Σάββατο ή Κυριακή, χωρίς όμως να επηρεάζεται το 5θημερο αν αυτό προβλέπεται στη σύμβαση τους και μάλιστα με υψηλότερες αμοιβές για εργασία το Σάββατο ή την Κυριακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου