Αδύναμες να ακολουθήσουν την ανάκαμψη του βρετανικού FTSE 100 εμφανίστηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνέχισαν την προσαρμογή τους στην προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά από μια σειρά αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Wall Street: «Μαζεύει» τις απώλειες της εβδομάδας
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 7.692 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,09% στις 15.557 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,40% στις 7.184 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες τους στο 0,25%, σε αντίθεση με το -2,1% του DAX και το -2,6% του CAC 40.
Μετά τον καταιγισμό αποφάσεων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυτήν την εβδομάδα, οι αγορές προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους. Κατά τους αναλυτές της Citigroup, οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας τα πηγαίνουν καλύτερα από τις μετοχές ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. «Πιστεύουμε ότι οι κλάδοι αξίας έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της ανάκαμψης στην Κίνα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί και να εξετάσουν την Αξία Ποιότητας. Για εκείνους τους επενδυτές που αποστρέφονται λιγότερο τον κίνδυνο, πρέπει να εξετάσουν περισσότερο τίτλους Risky Value», έγραψαν οι αναλυτές.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα
Πάντως, οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη συντηρήθηκαν σήμερα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής παρέμεινε σε εδάφη συρρίκνωσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσαν η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Ευρωζώνης HCOB Flash, ο οποίος μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκε στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ελάχιστη άνοδο από 46,7 τον προηγούμενο μήνα και φτάνοντας σε υψηλό 2 μηνών.
Ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά μία μονάδα από τον Αύγουστο, στο 43,4. Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Δραστηριότητας PMI για τις Υπηρεσίες της Ευρωζώνης έφτασε στο 48,4, σημειώνοντας άνοδο από το 47,9 τον Αύγουστο και φτάνοντας σε υψηλό 2 μηνών.
«Το κύριο πρόβλημα συνεχίζει να προέρχεται από τη μεταποίηση, όπου η κατάσταση των παραγγελιών επιδεινώθηκε περαιτέρω. Οι εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν το απόθεμα των αγορασθέντων αγαθών. Ωστόσο, ο ρυθμός πτώσης στην αγοραστική δραστηριότητα έχει χάσει κάποια δυναμική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του HCOB Cyrus de la Rubia.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία
Στα μάκρο της ημέρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 4,2% το πρώτο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5%, από 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.
Την ίδια ώρα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από τα καταστήματα τροφίμων, όπου οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις σε καταστήματα εκτός τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,6%, ενώ η ανάπτυξη αντισταθμίστηκε κάπως από τις μειώσεις κατά 1,3% στο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων και 1,2% στις πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το 4ήμερο πτωτικό σερί
Αντίδραση μεν… με ερωτηματικά δε, ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κατάφερε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, δεν κατάφερε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς ώστε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής κίνησης μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε αυτήν την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 1.217,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.200,58 μονάδων (+0,04%) και 1.219,69 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 2.973,19 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.960,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,30% στις 946,29 μονάδες.
Latest News
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές - Αρνητικός ο FTSE 100
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων για να έχουν εικόνα για το κόστος δανεισμού
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα