
Αντίδραση μεν… με ερωτηματικά δε, ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κατάφερε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, δεν κατάφερε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς ώστε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής κίνησης μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε αυτήν την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 1.217,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.200,58 μονάδων (+0,04%) και 1.219,69 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 2.973,19 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.960,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,30% στις 946,29 μονάδες.
Wall Street: «Μαζεύει» τις απώλειες της εβδομάδας
Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,24%, με τον FTSE 25 να έχει πτώση 2,91%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -3,76%.
Επιστροφή στον Μάιο
Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης αφού η αρχική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτή την φορά ήταν το διεθνές κλίμα που επισκίασε την αναβάθμιση της Moody’s.
Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος καθώς και η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου δημιούργησαν ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αφετέρου για την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες.
Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους. Με αυτά ως δεδομένα η αγορά πορεύτηκε ως τα επίπεδα της «τεχνικής φθήνιας» επαναλαμβάνοντας το μοτίβο συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά με γνώμονα την ανθεκτικότητα των εταιρειών στα ακριβότερα επιτόκια καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Τεχνική εικόνα
Τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς.
Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου. Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1.267 μονάδες.
Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η ανοδική εικόνα δεν δείχνει να έχει εδραιωθεί με μία μόλις θετική συνεδρίαση και η δυναμική των πωλητών όπως αντανακλάται στις συναλλαγές καθιστά πολύ εύθραυστη μια προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil και Jumbo τέθηκαν στην κεφαλή της αντίδρασης, με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, με την ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +3,89%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Quest, Εθνική, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, με τον τελευταίο μάλιστα να συνεχίζει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την καλή του επίδοση.
Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Aegean, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Λάμδα και ΟΠΑΠ. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Cenergy, Τιτάν και ΕΛΧΑ, ενώ Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια συγκράτησαν την άνοδο με απώλειες άνω του 1%. Στο -2,16% ο Σαράντης και στο -3% η Βιοχάλκο.


Latest News

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη

ΕΧΑΕ: Αύξηση κερδών στα 17,3 εκατ. ευρώ το 2024, με μέρισμα 0,29 ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 54,3 εκ., έναντι 47,1 εκ. της χρήσης 2023

Χάλασε την εικόνα του Μαρτίου η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 4,81%, με το τρίμηνο να κλείνει στο +14,66%

Χάνει και τις 1.690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο -4% οι τράπεζες
Η περίοδος αβεβαιότητας συνέπεσε με την ανοδική κόπωση της αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών