Αντίδραση μεν… με ερωτηματικά δε, ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κατάφερε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, δεν κατάφερε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς ώστε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής κίνησης μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε αυτήν την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 1.217,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.200,58 μονάδων (+0,04%) και 1.219,69 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 2.973,19 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.960,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,30% στις 946,29 μονάδες.
Wall Street: «Μαζεύει» τις απώλειες της εβδομάδας
Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,24%, με τον FTSE 25 να έχει πτώση 2,91%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -3,76%.
Επιστροφή στον Μάιο
Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης αφού η αρχική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτή την φορά ήταν το διεθνές κλίμα που επισκίασε την αναβάθμιση της Moody’s.
Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος καθώς και η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου δημιούργησαν ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αφετέρου για την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες.
Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους. Με αυτά ως δεδομένα η αγορά πορεύτηκε ως τα επίπεδα της «τεχνικής φθήνιας» επαναλαμβάνοντας το μοτίβο συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά με γνώμονα την ανθεκτικότητα των εταιρειών στα ακριβότερα επιτόκια καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Τεχνική εικόνα
Τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς.
Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου. Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1.267 μονάδες.
Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η ανοδική εικόνα δεν δείχνει να έχει εδραιωθεί με μία μόλις θετική συνεδρίαση και η δυναμική των πωλητών όπως αντανακλάται στις συναλλαγές καθιστά πολύ εύθραυστη μια προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil και Jumbo τέθηκαν στην κεφαλή της αντίδρασης, με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, με την ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +3,89%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Quest, Εθνική, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, με τον τελευταίο μάλιστα να συνεχίζει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την καλή του επίδοση.
Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Aegean, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Λάμδα και ΟΠΑΠ. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Cenergy, Τιτάν και ΕΛΧΑ, ενώ Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια συγκράτησαν την άνοδο με απώλειες άνω του 1%. Στο -2,16% ο Σαράντης και στο -3% η Βιοχάλκο.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου