Διαστάσεις παίρνει αυτήν την ώρα η άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την εν πολλοίς αναμενόμενη αντίδραση μετά την τετραήμερη πτώση να έρχεται, αν και ο τζίρος αποτελεί ένα μικρό «αγκάθι» για την συντήρηση της κίνησης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,41% στις 1.216,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.973,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,91% στις 951,83 μονάδες.

Τραπεζική αφύπνιση

Μετά από μια καθόλα αρνητική εβδομάδα, το ΧΑ προσπαθεί να κλείσει την εβδομάδα πλησίον των 1.220 μονάδων, με αρωγό τον τραπεζικό κλάδο και την Jumbo. Η μεν δεύτερη αποτυπώνει τις ισχυρές μερισματικές αποδόσεις που «υπενθύμισε» στους επενδυτές, ενώ η Eurobank τροχοδρομεί πλέον για τα επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι θα γίνει η επαναγορά του 1,4% του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. H τελική απόφαση για τον αγοραστή των μετοχών της Eurobank θα ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να προχωρήσει άμεσα η συναλλαγή.

Πάντως ο κλάδος βρίσκεται σε διψήφια πλέον απόσταση από τα υψηλά έτους, με την Εθνική και τη Eurobank ήδη να έχουν επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, κάτι που σταδιακά, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θα αποτυπώνεται στις τιμές. Εντούτοις, θα πρέπει η αγορά να περάσει από τη «βάσανο» της αλλαγής θέσεων, με τα μηνύματα των placement να είναι κρίσιμα, αφού θα δώσουν ένα εύρος για το επενδυτικό ενδιαφέρον των ιδιωτών στον κλάδο.

Τεχνικά, το κλείσιμο της εβδομάδας είναι κρίσιμο, με τον πρώτο στόχο των 1.220 μονάδων να είναι δύσκολος, αφού προϋποθέτει ένα τουλάχιστον +1,7% για τον γενικό δείκτη σήμερα. Αν βέβαια το συγκρίνει κανείς με τη σφοδρότητα της πτώσης, μια αντίδραση – ελατήριο δεν είναι άτοπος προσδοκία, αλλά οι αγοραστές δείχνουν προς ώρας επιλεκτικοί και φειδωλοί στα κεφάλαια τους. Σε πιο μεγάλη εικόνα θα χρειαστεί, επίσης, κλεισίματα πάνω από τα επίπεδα των 1.236-38 μονάδων, προκειμένου να επανέλθει η αγορά σε ανοδική τροχιά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank πέρασε μπροστά στην αγορά με κέρδη 5,53%, με τις Πειραιώς και Jumbo να την ακολουθούν με το δικό τους +4,1% που καταγράφουν. Στο +3,17% και η Alpha Bank, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Εθνική, Quest και Λάμδα.

Τα κέρδη σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. Σε αρνητικά εδάφη είναι οι Τιτάν, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola, με τις Autohellas και Βιοχάλκο να δέχονται ισχυρότερες πιέσεις. Στο -2,84% είναι ο Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών