Ένα νομοσχέδιο – ορόσημο ενέκρινε την Πέμπτη (21/9) το κοινοβούλιο της Ινδίας σε ό,τι αφορά την καλύτερη εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική της χώρας.
Πλέον το 1/3 των εδρών του στην Κάτω Βουλή θα αποτελείται μονάχα από γυναίκες. Το νομοσχέδιο έλαβε διακομματική υποστήριξη και γιορτάστηκε από πολιτικούς σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ινδίας, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη χρόνια για να εφαρμοστεί η ποσόστωση.
Iνδία: Πώς ο θεσμός της προίκας τροφοδοτεί μια επιδημία γυναικοκτονιών
Σύμφωνα με το CNN, συνολικά 214 βουλευτές από την Άνω Βουλή ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο εισήχθη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση την Τρίτη. Εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή την Τετάρτη.
«Μια καθοριστική στιγμή στο δημοκρατικό ταξίδι της χώρας μας!» έγραψε ο Μόντι στο X.
«Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, η εκπροσώπηση της γυναικείας εξουσίας θα ενισχυθεί και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή ενδυνάμωσής της» σημείωσε.
A defining moment in our nation’s democratic journey! Congratulations to 140 crore Indians.
I thank all the Rajya Sabha MPs who voted for the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Such unanimous support is indeed gladdening.
With the passage of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam in…
— Narendra Modi (@narendramodi) September 21, 2023
Έξι απόπειρες ψήφισης του νομοσχεδίου, που εισήχθη για πρώτη φορά το 1996, απέτυχαν κατά καιρούς λόγω της έντονης αποδοκιμασίας από τους άνδρες νομοθέτες της χώρας.
Η αλλαγή θα αργήσει
Στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των 950 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας, αλλά μόνο το 15% των βουλευτών στο κοινοβούλιο και το 10% στις κρατικές συνελεύσεις.
Η εφαρμογή της ποσόστωσης θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, καθώς εξαρτάται από την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών, η οποία θα συμβεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής της Ινδίας που πραγματοποιείται μία φορά στα δέκα χρόνια.
Η τελευταία ήταν να γίνει το 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί.
«Πόσα χρόνια ακόμα;»
Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης της Ινδίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που το νομοσχέδιο δεν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα. Η Σόνια Γκάντι, ηγέτης του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου, είπε ότι οι γυναίκες περίμεναν εδώ και 13 χρόνια να περάσει το νομοσχέδιο.
«Τώρα τους ζητήθηκε να περιμένουν περισσότερο», είπε στους νομοθέτες στο κοινοβούλιο. «Πόσα χρόνια ακόμα;»
Η Ρατζάνι Πατίλ, άλλος βουλευτής του κόμματος, είπε ότι ενώ το κόμμα ήταν «πολύ χαρούμενο» με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το αίτημά τους είναι ότι πρέπει να «εφαρμοστεί αμέσως» για τις γενικές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, παραμένει μία βαθιά πατριαρχική.
Σε όλο τον κόσμο, το συνολικό μερίδιο των κοινοβουλευτικών εδρών της Κάτω Βουλής που καταλαμβάνουν οι γυναίκες φτάνει περίπου το 26 τοις εκατό σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Μόνο έξι έθνη έχουν επιτύχει επί του παρόντος το 50 τοις εκατό ή και παραπάνω. Η Ρουάντα προηγείται με 61 τοις εκατό, ακολουθούμενη από την Κούβα (53 τοις εκατό), τη Νικαράγουα (52 τοις εκατό), το Μεξικό (50 τοις εκατό), τη Νέα Ζηλανδία (50 τοις εκατό) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50 τοις εκατό).
Πηγή: in.gr
Latest News
Βρετανία: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα από την καταιγίδα Μπερτ
Την Βρετανία και την Ιρλανδία πλήττει ισχυρή καταιγίδα, με χιονοπτώσεις και κίνδυνο για πλημμύρες
Ουκρανία: Έχασε σχεδόν τα μισά εδάφη στο Κουρσκ – Αυξάνονται οι ρωσικές αντεπιθέσεις
Ουκρανική πηγή ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν τα μισά εδάφη στο Κουρσκ, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκαν οι ρωσικές αντεπιθέσεις
Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ
«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ την αντίδραση Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του
Το Ισραήλ δεν θέλει την Γαλλία στην πολυεθνική επιτροπή - Είναι κοντά η εκεχειρία;
Το Ισραήλ αντιδρά στη συμμετοχή της Γαλλίας στο πλαίσιο εκεχειρίας και ο Λίβανος ζητά τη συμμετοχή αραβικής χώρας - Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες
Ανακοίνωσε το «Κίνημα Δημοκρατίας» ο Στέφανος Κασσελάκης - Η ιδρυτική διακήρυξη
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενήθηκε η εκδήλωση όπου ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε το όνομα του κόμματός του, Κίνημα Δημοκρατίας
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ο πόλεμος στην «κρίση» των πυραύλων
Το παιχνίδι της κλιμάκωσης και οι φόβοι για παγκόσμια σύρραξη – Το διπλό ρίσκο της Ουάσιγκτον – Οι πυρηνικές απειλές της Μόσχας – Η ευρωπαϊκή Βαβέλ και η Αθήνα.
Πυροσβεστική: Προσοχή σε απόπειρες εξαπάτησης για οικονομικές συναλλαγές
Με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ποτέ να μην αποκαλύπτουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών
Κακοκαιρία- εξπρές με πτώση θερμοκρασίας και χιόνια
Νοτιοδυτικοί άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο – Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το πώς θα κινηθεί ο καιρός μέχρι την Τετάρτη
H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Οι αναφορές στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015
Τα απομνημονεύματα της Μέρκελ κυκλοφορούν στις 26 Νοεμβρίου - Ένα βιβλίο που προκαλεί αντιδράσεις πριν καν διαβαστεί.
Μητσοτάκης: «Ήρθε το Gigabit Voucher, αξίας 200 ευρώ» -Ο... Πίνατ και το ίντερνετ
Βίντεο του πρωθυπουργού στο Tik Tok για το Gigabit Voucher - «Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον»