«Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι θα πάρουν νωρίτερα αυξήσεις από το επίδομα των τριετιών. Το ξεπάγωμα έρχεται δύο χρόνια νωρίτερα από ότι θα γινόταν με το νόμο του 2012», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την κριτική που ασκείται από την Αντιπολίτευση για το ξεπάγωμα των τριετιών που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός, τόνισε πως «έχουμε συνετή και λελογισμένη οικονομική πολιτική, γιατί δεν παρασυρόμαστε από τον λαϊκισμό και τα εύκολα λόγια, αλλά δίνουμε αυτά που πράγματι αντέχει η οικονομία «γι’ αυτό και δίνουμε το επίδομα προϋπηρεσίας από την 1.1.2024 και όχι από την 1.1.2027». Εξήγησε πως σύμφωνα με την τροπολογία αυτή «χιλιάδες εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις και είναι αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν τις 14/4/2012 που ανεστάλη το επίδομα προϋπηρεσίας» και εκτίμησε πως αυτοί οι εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι «είναι πάνω από 600.000, καθώς έχουν υπόλοιπα από τις τριετίες και οι οποίοι θα πάρουν την αύξηση αυτή την τριετία 2024- 2027».

ΓΣΕΕ: «Ξεπάγωμα» μισθολογικών παροχών χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Η απόφαση του 2012

Ο κ. Γεωργιάδης, θύμισε πως «η απόφαση για την αναστολή των τριετιών έγινε από το 2012, γιατί η ανεργία τότε εκτοξευόταν και σωστά κρίθηκε πως αυτό που προείχε ήταν η ελληνική οικονομία να ανακτήσει το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας που την είχε οδηγήσει στην χρεοκοπία το 2010. Και καλώς το ΠΑΣΟΚ τότε πήρε αυτή την δύσκολη απόφαση να αναστείλει την εφαρμογή του επειδόματος, μέχρι να περάσει ο δείκτης ανεργίας σε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από το 10%».

Ο υπουργός είπε πως «εάν η κυβέρνησή μας εφάρμοζε το νόμο του ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε να ξημερώσει η ημέρα που η ΕΛΣΤΑΤ θα έλεγε ότι έχουμε πλέον τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανεργία κάτω από 10%», αλλά όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της καμπύλης ανεργίας αυτό θα συμβεί περίπου σε ενάμιση με δύο χρόνια από σήμερα, χονδρικά γύρω στο 2025».

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγησε ότι εάν άφηνε η κυβέρνηση να εφαρμοστεί η άρση της αναστολής αυτόματα χωρίς να υπάρχει πρότερος νόμος τότε «η κάθε επιχείρηση θα εφάρμοζε την αναστολή κατά το δοκούν και προφανώς οι εργατολόγοι στην Ελλάδα θα βγάζανε πολλά λεφτά, καθώς χιλιάδες θα πήγαιναν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν την αναδρομική εφαρμογή της αναστολής».

Γιατί δε θεσπίζεται αναδρομική ισχύς

Σχετικά με την κριτική γιατί δεν θεσπίζεται η αναδρομική εφαρμογή των τριετιών, ο υπουργός τόνισε ότι και «ο ΣΥΡΙΖΑ λογικά δεν είχε βάλει την αναδρομικότητα στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει και η κ. Αχτσιόγλου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι όλοι όσοι έχουν προσληφθεί την δεκαετή αυτή περίοδο 2012- 2024 θα πρέπει να πάρουν αυτόματη αύξηση 30% στο μισθό τους. Κάτι που δεν θα άντεχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, μια αύξηση 30% της μισθοδοσίας τους».

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο υπουργός «έχει ενσυναίσθηση και σοβαρότητα και αυτό που αποφασίσαμε είναι να πάμε στην άρση της αναστολής των τριετιών, δύο χρόνια νωρίτερα. Άρα θα δώσουμε στον κόσμο της εργασίας ταχύτερα αυτό που προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ. Και σε αντιστάθμισμα της νωρίτερης εφαρμογής κατά δύο έτη, ξεκαθαρίζουμε με νόμο ότι δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή».

Οι κινήσεις

Ο υπουργός, τόνισε πως «οι κινήσεις μας είναι σταθμισμένες στα όρια που αντέχει η τσέπη μας και για αυτό μπαίνει η 1.1.2027, δεν μπαίνει για να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, αλλά για να προστατεύσει την ελληνική οικονομία από κινδύνους και περιπέτειες» και «θα είναι ντροπή μας εάν συνεχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις, χωρίς να έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Γεωργιάδης, απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η απόφαση ξεπαγώματος των τριετιών ελήφθη για τις ανάγκες του πρωθυπουργού να αλλάξει το κλίμα από τις καταστροφές, απαντώντας πως «είναι λάθος, την διάταξη αυτή την δουλεύαμε με τον πρωθυπουργό από την δεύτερη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων μου και η απόφαση από τον κ. Μητσοτάκη είχε ληφθεί από τον Αύγουστο. Η απόφαση δεν ήταν με γνώμονα την πολιτική στιγμή, αλλά με γνώμονα την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να πάρουν γρηγορότερα αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο πληθωρισμό και την ακρίβεια και παράλληλα να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο, ώστε να μην αφεθεί χώρος κάποιοι στα δικαστήρια να παίξουν πάνω στον πόνο των ανθρώπων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου