Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η και καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων.
Στην Καραγεώργη Σερβίας εξετάζουν μία προς μία τις προτάσεις με στόχο οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι αφενός μεταρρυθμιστικές αφετέρου ουσιαστικές καθώς η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων – ελεύθερων επαγγελματιών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί και υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού των οικονομικών, δημοσιονομικών, κοινωνικών πολιτικών και απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
διαΝΕΟσις: Ταιριάζει ο Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής (Flat Tax) στην Ελλάδα;
Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα δείχνουν την τεράστια απόσταση μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών που δηλώνουν στην εφορία οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και το γεγονός ότι περίπου 7 στους 10 δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναζητά τρόπους εντοπισμού και φορολόγησης των πραγματικών εισοδημάτων. Μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και την καθιέρωση ενός νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω διαφόρων κριτηρίων.
Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.
Το νομοσχέδιο
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και τελικός στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια.
Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, όμως έχουν κάποια γίνει πράγματα», κυρίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επήλθε τόσο από το κλείσιμο των τραπεζών το 2015 όσο και από την πανδημία.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά δέκα μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, με προσανατολισμό την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για ελέγχους και συναλλαγές, όπως και περιορισμό των μετρητών.
Για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ επανέλαβε ότι θα γίνει υποχρεωτικό το mydata.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)