![Κυβερνητικό Πάρκο ΠΥΡΚΑΛ: «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/pyrkal-1-1-910x521-1.jpg)
«Πράσινο φως» από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πήρε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης – Υμηττού, έκτασης 154,8 στρεμμάτων. Κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία είχε ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2022, υπεγράφη χθες η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δίχως αλλαγές, παρά τις ενστάσεις ως προς τη δόμηση και τον αριθμό των νέων κτιρίων που είχαν διατυπωθεί κατά τη διαβούλευση από πολίτες, επιστημονικούς φορείς, δήμους και υπηρεσίες.
Εννέα υπουργεία μετακομίζουν στην ΠΥΡΚΑΛ
Το ιστορικό
Ειδικότερα, πριν από περίπου έναν χρόνο είχε ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση ενώ είχε αποσταλεί προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και σε επτά δημόσιες υπηρεσίες. Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από πολίτες, φορείς και υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ για τη διατύπωση γνώμης.
Οκτώ μήνες μετά, ήτοι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Υπηρεσιακή Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών σε απαντητικό της υπόμνημα αξιολογούνται οι διατυπωθείσες κατά την διαβούλευση ενστάσεις κοινού και φορέων και προτείνεται η υλοποίηση τεσσάρων κτιρίων έναντι των πέντε που προτείνονται στο ΕΠΣ και τη ΣΜΠΕ και μείωση της πραγματοποιούμενης δόμησης κατά 22.300 τ.μ.
Τα παλιά βιομηχανικά κτίρια
Πάντως, στην απόφαση δεν αποτυπώνονται αλλαγές ως προς το αρχικό σχέδιο. Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Βάσει της πρότασης που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ., η οποία αναλύεται ως εξής:
• Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 27,7 στρεμμάτων.
• Νέα μέγιστη δόμηση 98.000 τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.
Τα συγκεκριμένα μεγέθη διαμορφώνουν συντελεστή δόμησης 1 για το σύνολο της περιοχής επέμβασης, ενώ στην περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,8 ώστε να εξασφαλιστεί 50% ελεύθερης έκτασης για τη δημιουργία αστικού πρασίνου (πάρκο πόλης) και να αποδοθεί το 40% της έκτασης του Πολεοδομικού Κέντρου ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Σε επίπεδο ποσοστών, με την πρόταση αυξάνεται η δόμηση κατά 68%, μειώνεται η κάλυψη κατά 34% όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των κτιρίων κατά 67%, με αποτέλεσμα να αποδίδονται στο κοινό ελεύθεροι αδόμητοι χώροι αστικού πρασίνου καθώς και κοινωφελείς χώροι.
Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημόσιου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 κτίρια ιδιόκτητα.
Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (μέσω ΣΔΙΤ), για τη μεταφορά στον χώρο των εννέα υπουργείων, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες θα προγραμματιζόταν για τις αρχές του 2022. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι ενστάσεις φορέων πολιτών, αλλά και της δημοτικής αρχής της πρωτεύουσας ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η βίαιη και πλήρης εκκένωση του Κέντρου από την δημόσια διοίκηση, η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί δεόντως ως αναγκαιότητα και δεν έχει μελετηθεί ως προς τις επιπτώσεις της στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου της πόλης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Μετρό: Τέλη του 2025 θα φτάσει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας της νέας γραμμής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/metropontikas2_grammi4_avax-600x400.jpeg)
Πώς προχωράει η γραμμή 4 του Μετρό - Πότε φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό της Αθήνας, η οποία πρόκειται να καλύψει μία μεγάλη έκταση περιοχών
![ΣΔΙΤ: Έγκριση υλοποίησης μονάδων ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/recycle-600x450.jpg)
«Πράσινο φως» μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο
Τι αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
![Αλέξανδρος Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για το επενδυτικό πρόγραμμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Alexandros_Exarchou_aktor-600x400.jpg)
Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για τις επενδύσεις του ομίλου
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου πρόεδρος και CEO της Aktor τόνισε το ενδιαφέρον του ομίλου για εξαγορές στον τομέα των παραχωρήσεων
![Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος – Οι συμπληρωματικές εργασίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/patra-pyrgos-dromos-1-600x369.jpg)
Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος
Οι συμπληρωματικές εργασίες κοστολογούνται στα 72,5 εκατ. ευρώ
![ΕΥΔΑΠ – Δήμος Σπάτων: Επεσαν οι υπογραφές για το Δίκτυο Αποχέτευσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-35-600x400.jpg)
Αποκτά δίκτυο αποχέτευσης ο Δήμος Σπάτων - Επεσαν οι υπογραφές
H κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος από την ΕΥΔΑΠ έχει συμβατικό προϋπολογισμό 55,3 εκατ. ευρώ
![ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Δελτίο-Τύπου_ALUMIL_Κεντρική-Φωτογραφία-600x414.jpg)
ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις
Η ALUMIL εγκαινίασε το νέο της βαφείο ενισχύοντας τη συνολική παραγωγική της ικανότητα και επιταχύνει τους χρόνους εξυπηρέτησης πελατών
![Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής: Πώς θα αναπτυχθεί η πρωτεύουσα έως το 2035](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/Hellinikon-1024x401-1-600x235.jpg)
Η Αθήνα την επόμενη 10ετία – Η νέα πόλη των 30.000 κατοίκων και η επέκταση του Μετρό στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού
Με επίκεντρο τον πόλο του Ελληνικού το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής
![Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/kakokairia-karditsa-2-1-600x400.jpg)
Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
Τις αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών