Στις 4 Οκτωβρίου του 2000, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στο Αιγαίο, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βροντοφώναξε στη Βουλή «Αυτή είναι η Ελλάδα, η δική σας, των άλλων, η Ελλάδα όλων»! Και συμπλήρωσε εύστοχα: «Ας μην κάνουμε τους έκπληκτους όταν ανακαλύπτουμε την αλήθεια. Υπάρχει χρόνια αυτή η πραγματικότητα κι αυτή είναι η αλήθεια. Πάψτε, λοιπόν, να παρουσιάζετε μια άλλη πραγματικότητα. Είναι πίσω στην ακτοπλοΐα, όπως πίσω στους αυτοκινητοδρόμους, τους σιδηροδρόμους και άλλους τομείς…».
Δεν είπε όμως την αλήθεια ότι αυτή η πραγματικότητα κυριαρχούσε, μολονότι από το 1981 έως το 2000 είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα με τη μορφή φόρων, δανείων, κοινοτικών πακέτων 380 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπανήθηκαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις μόνο 27 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ 164 δισεκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολύσια δανείων, 97 δισεκατομμύρια ευρώ για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, 90 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και 23 δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσια κατανάλωση!!!
Την ίδια αλήθεια δεν την είπε κανείς διάδοχός του κι όταν «αυτή η Ελλάδα όλων» συνεχιζόταν και συνεχίζεται και σήμερα με εφιαλτικότερες εικόνες, με εκατόμβες νεκρών στους δρόμους (21 μαθητές στα Τέμπη, 7 μαθητές στο Πέταλο Μαλιακού, 46 από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη κ.λπ.), ενώ, σύμφωνα με την επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το 2000 έως το 2021 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρόσφατες γνωστές συμφορές του 2022 και του 2023) περίπου 500 καιρικά επεισόδια προκάλεσαν πάνω από 230 νεκρούς και ανυπολόγιστες φυσικές καταστροφές με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Στις παραπάνω συμφορές προστίθενται κι εκείνες από τις πυρκαγιές με πάνω από 200 νεκρούς και καταστροφές στα δάση και στην παραγωγή!
Δεν την είπε κανείς, μολονότι εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα με την ίδια μορφή 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ και δαπανήθηκαν 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις μόνο 155 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7 δισεκατομμύρια ετησίως κατά μέσο όρο. Τα υπόλοιπα δόθηκαν: 580 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, 564 δισεκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολύσια δανείων, 460 δισεκατομμύρια ευρώ για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και 130 δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσια κατανάλωση!!!
Ολες αυτές οι παλιές και πρόσφατες συμφορές (πυρκαγιές, πλημμύρες, τροχαία και μάλιστα με… εξαγωγές και στη Λιβύη!) μου θύμισαν τις συμφορές που είχε προκαλέσει (άθελά του, ο καημένος!) ο Οιδίπους στη Θήβα, με επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι δεν είναι τυχαίο κάτι που επαναλαμβάνεται και, συνεπώς, πρέπει να αναζητούνται τα αίτια.
Θυμήθηκα την απάντηση που έδωσε ο ιερέας στον Οιδίποδα, όπως προκύπτει από την κορυφαίας δραματικής τέχνης τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (στίχοι 24-30):
«…Η πόλη, το βλέπεις και μόνος σου, είναι πολύς καιρός που παραπαίει. Βουλιάζει μες στη δίνη των αιμάτων και δεν μπορεί την κεφαλή της να σηκώσει απ’ τον θολό βυθό να πάρει λίγη ανάσα. Προτού να δέσουν οι καρποί στους κάλυκες σαπίζουν·κοπαδιαστά ψοφούν τα βόδια στη βοσκή· των γυναικών οι μήτρες μαραθήκαν. Ο θεός ο πυρφόρος περνά και τα πάντα σαρώνει· ο φοβερός λοιμός ερήμωσε την πόλη των Καδμείων· ο μαύρος Αδης πλούτισε με βογκητά και στεναγμούς…».
Απίστευτη επανάληψη της ιστορίας ως τραγωδίας, καθώς και για όλες αυτές τις συμφορές ο μάντης Τειρεσίας είπε (στίχοι 350-379) στον Οιδίποδα «της αληθείας την ισχύν», δηλαδή την αιτία της συμφοράς στη Θήβα, που ήταν «η φοβερή (σ.σ.: «δεινόπους» τη χαρακτηρίζει ο Σοφοκλής) γοργοπόδαρη διπλή κατάρα του πατέρα και της μητέρας του», τονίζοντας ότι «εσύ σκορπάς το μίασμα τ’ απαίσιο στην πόλη». Και πάνω στον έντονο καβγά τους λόγω της «αληθείας που έχει πάντα κύρος», όπως τόνισε ο Τειρεσίας, ο ένοχος Οιδίπους είπε τα γνωστά «εσύ είσαι τυφλός στ’ αφτιά, στα μάτια και στον νου», όπως λέμε όλοι μας, δηλαδή ότι για όλα φταίνε οι άλλοι! Οπως και ο Κώστας Σημίτης τότε στη Βουλή και όλοι οι προηγούμενοι και οι επόμενοι.
Αλλά επιτρέψτε μου να παρουσιάσω σε επόμενο σημείωμα τις… πολύποδες «κατάρες» και τις «δεινόποδες» Ερινύες, οι οποίες, κατά την ελληνική μυθολογία και τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, τιμωρούν εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της φυσικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της ηθικής τάξης…
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.