
Οι περιπέτειες πολλών επενδυτών οι οποίοι επιχειρούν να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με ισχύ μικρότερη των 100 MW (μεγαβάτ), δεν αναμένεται να τελειώσουν σύντομα. Το …σήριαλ είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια (Ιούνιος 2021), όταν η αρμόδια η Ομάδα Διοίκησης Έργου Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που είχε συστήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να διαμορφώσει το σχετικό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, είχε εισηγηθεί ότι σταθμοί με μπαταρίες έως 100 MW θα έπρεπε για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση να κατατάσσονται στα έργα Κατηγορίας Β, δηλαδή σε εκείνα που έχουν μικρές, τοπικές επιπτώσεις.
Φορτίζουν ξανά… οι επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας
Νέα τεχνολογία…
Έτσι, θα υπάγονταν στη διαδικασία έκδοσης πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ), μια τυπική διαδικασία στην οποία ο επενδυτής συνυποβάλλει μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα και ένα είδος τυποποιημένης υπεύθυνης δήλωσης. Τελικά, μια διετία αργότερα, τον περασμένο Μάιο (19/5/2023), εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση που τα ενέτασσε στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ωστόσο, καθώς οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν μια σχετικά νέα τεχνολογία, δεν υπάρχουν αυτές οι τυποποιημένες ΠΠΔ και η έκδοσή τους δεν αναμένεται σύντομα από το ΥΠΕΝ.
Μελέτη με τον αραμπά…
Κι αυτό διότι μόλις την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο προχώρησε στην απευθείας ανάθεση σε μελετητική εταιρεία του έργου της τεχνικής και επιστημονικής διερεύνησης για τη σύνταξη των ΠΠΔ που αφορούν σε μεμονωμένους σταθμούς ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι σε μπαταρίες. Οπότε, το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί πριν τις αρχές του 2024 καθώς θα πρέπει, αφού υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, να γίνει η μελέτη η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδοθεί το νωρίτερο σε ένα τρίμηνο, να ακολουθήσει η παραλαβή της και οι σχετικές διορθώσεις και στη συνέχεια να εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει το πρότυπο των ΠΠΔ για την αδειοδότηση των έργων αποθήκευσης.
Αλαλούμ
Έως τότε, το νομικό κενό παραμένει και κάθε Περιφέρεια θα συνεχίσει να εφαρμόζει ότι εκείνη θεωρεί ως κατάλληλη διαδικασία για την αδειοδότηση των συγκεκριμένων έργων, παρότι πριν από περίπου έναν χρόνο το ΥΠΕΝ είχε αποστείλει στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες μια εγκύκλιο που ανέφερε ότι οι μπαταρίες κάτω των 100 MW θα πρέπει να αδειοδοτούνται με περιβαλλοντική έκθεση.
Παρόλα αυτά, την τελευταία διετία, άλλες Περιφέρειες απαιτούν εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ορισμένες ζητούν προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση και κάποιες ΠΠΔ. Έτσι, καθυστερεί η αδειοδοτική «ωρίμανση» των έργων αποθήκευσης ενέργειας κάτω των 100 MW. Είναι αξιοσημείωτο ότι μονάδες κάτω του 1 MW απαλλάσσονται, ενώ για όσες είναι πάνω από 100 MW απαιτείται ΑΕΠΟ.
Εμπόδια στην απανθρακοποίηση
Οι εμπλοκές στο ζήτημα της αδειοδότησης θέτουν εμπόδια στον δρόμο της απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα καθώς το σχέδιο για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως σημαντικές επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, με δεδομένο ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι στοχαστικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία έκθεση της Eurelectric με τίτλο «Βαρόμετρο 2023» που μόλις παρουσιάστηκε γίνεται ειδική αναφορά στην τεράστια ώθηση που χρειάζονται οι τεχνολογίες αποθήκευσης ώστε να φθάσουν στα 191 GW το 2030.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η εγκατάσταση νέων συστημάτων αποθήκευσης στην Ευρώπη έφτανε το 2020 στο 1 GW, το 2021 στα 2,5 GW, το 2022 στα 4,5 GW ενώ το 2023 τα νέα έργα αποθήκευσης αναμένεται να αγγίξουν 6 GW. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτή η εξέλιξη της ισχύος δεν δίνει τη βεβαιότητα ότι το 2030 θα υπάρχουν 191 GW αποθήκευσης, με δεδομένο ότι το 2021 η εγκατεστημένη ισχύς αποθήκευσης έφτανε μόλις τα 51 GW, με την πλειονότητα να αφορά υδροηλεκτρικά έργα.
Το ΕΣΕΚ
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο στόχος που τίθεται στο τελευταίο draft του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στα 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες) έως το 2030. Μάλιστα, προτείνεται για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας η επέκταση τού ήδη εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματος στήριξης για μονάδες αποθήκευσης που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για συνολικά 1.000 MW, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα. Βεβαίως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπό την αίρεση ότι δεν θα μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας συσσωρευτών σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι απαραίτητη η ενίσχυση. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, από τα 200 MW στα 1.000 MW.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων