Η εικόνα ενός ανθισμένου τοπίου πέραν του ότι προμηνύει τον ερχομό της άνοιξης, αποτελεί για πολλούς ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Όχι όμως στην περίπτωση της Ανταρκτικής.
Η παγωμένη ήπειρος φιλοξενεί μόνο δύο είδη ανθοφόρων φυτών. Πρόκειται για τα είδη Deschampsia antarctica και Colobanthus quitensis.
Καθώς είναι κυρίως καλυμμένο με πάγο και χιόνι, το περιβάλλον για ανάπτυξη φυτών είναι περιορισμένο. Δεν υπάρχουν δέντρα ή θάμνοι και τα φυτά που υπάρχουν περιορίζονται κατά μήκος της δυτικής χερσονήσου της Ανταρκτικής.
Οι ερευνητικοί σταθμοί μολύνουν την «παρθένα» Ανταρκτική
Η βλάστηση κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα
Ωστόσο, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πάγοι στην Ανταρκτική συνεχίζουν να λιώνουν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυτά στην ήπειρο αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Η Nicoletta Cannone, από το Πανεπιστήμιο της Insubria στην Ιταλία, και οι συνεργάτες της μέτρησαν την ανάπτυξη των δύο ιθαγενών φυτών της Ανταρκτικής σε μια σειρά από τοποθεσίες από το 2009 έως το 2019.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με έρευνες των προηγούμενων 50 ετών, διαπίστωσαν ότι οι τοποθεσίες όχι μόνο είχαν πιο πυκνή βλάστηση, αλλά και ότι αυτή αυξανόταν γρηγορότερα κάθε χρόνο καθώς το κλίμα γινόταν πιο ζεστό.
Η απειλή των χωροκατακτητικών ειδών
Ο Peter Convey από το British Antarctic Survey, έθιξε τον αντίκτυπο της επιταχυνόμενης άνθισης δηλώνοντας στο New Scientist: «Το νέο χαρακτηριστικό αυτού δεν είναι η ιδέα ότι κάτι αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Είναι ότι πιστεύουμε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε μία ξαφνική αλλαγή ή ένα σημείο καμπής».
«Η επιταχυνόμενη επέκταση είναι πλέον ξεκάθαρα εμφανής στην περιοχή» λέει ο Matthew Davey από την Σκωτσέζικη Ένωση για τη Θαλάσσια Επιστήμη.
«Αυτή η έρευνα μάς δίνει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που δείχνει πόσο γρήγορα και πόσο πυκνή μπορεί να γίνει η βλάστηση», είπε.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθυσμού της φώκιας, αν και η σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι σαφής.
Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στα χωροκατακτητικά είδη να εποικίσουν στην ήπειρο και να ξεπεράσουν τα ιθαγενή φυτά, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή