
Από την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες άνοιξαν τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές των ομολόγων βρέθηκαν σε περιδίνηση με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται σε πολυετή υψηλά. Τώρα που Fed και ΕΚΤ δείχνουν ότι οδεύουν προς το τέλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές ομολόγων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίσιμη απόφαση σχετικά με το πόσο κίνδυνο θα αναλάβουν σε ομόλογα.
Όπως γράφει τοπ Bloomberg, αναφερόμενο στην κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ οι ιδιώτες συσσωρεύουν μετρητά, για πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίου η συζήτηση τώρα αφορά το πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουν προς την άλλη κατεύθυνση. Οι αποδόσεις των 2ετών τίτλων βρίσκονται πάνω από 5%, σε υψηλό 17 ετών, ενώ οι αποδόσεις 10ετίας έκλεισαν το 4,5% την Παρασκευή για πρώτη φορά από το 2007.
Οι αποδόσεις των ομολόγων ίπτανται – Τώρα είναι η στιγμή για επένδυση
Για τον Ed Al-Hussainy στην Columbia Threadneedle, το «γλυκό σημείο» βρίσκεται τώρα σε πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους, οι οποίοι πιθανότατα θα έχουν καλή απόδοση σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός δύο ετών. Αυτή η ωριμότητα αποφεύγει επίσης τον πρόσθετο κίνδυνο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόνο στους επενδυτές ομολόγων το 2023, καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν ευρέως εν μέσω μιας ανθεκτικής οικονομίας και της διογκούμενης έκδοσης του Δημοσίου.
«Εκτός κι αν πιστεύετε ότι η Fed θα μείνει σε αναμονή για δύο χρόνια», οι αποδόσεις άνω του 5% «παρουσιάζουν αρκετά καλή αξία», δήλωσε ο Al-Hussainy, αναλυτής της παγκόσμιας στρατηγικής επιτοκίων. Για να επεκταθεί περαιτέρω, είπε, «πρέπει να έχετε μια ισχυρότερη άποψη ότι η αγορά εργασίας πρόκειται να ραγίσει». Αυτό το σενάριο μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μια ύφεση, ωθώντας ένα ράλι των ομολόγων και τροφοδοτώντας μεγάλα κέρδη σε μεγαλύτερες διάρκειες.
Με την αγορά εργασίας να αποδεικνύεται ισχυρή, αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί φέτος, είπε ο Al-Hussainy.
Δύσκολη Εβδομάδα
Οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατά μήκος της καμπύλης αυτή την εβδομάδα, αφού η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, ενώ σηματοδότησε μια ακόμη αύξηση φέτος και υποδεικνύοντας ότι αναμένει να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024 για να μετριάσει τον πληθωρισμό. Είναι μια προοπτική που σημαίνει ότι ακόμη και οι σύντομες λήξεις μπορεί να ενέχουν κινδύνους.
Τα ομόλογα υποχώρησαν 1,2% φέτος έως την Πέμπτη και βρίσκονται σε τροχιά για μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη ετήσια απώλεια, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη Bloomberg. Οι ενδιάμεσες λήξεις είναι περίπου σταθερές σε σχέση με το έτος, ενώ το χρέος με μεγαλύτερη ημερομηνία έχει χάσει 6,6%.
Υπόθεση μεταξύ ταύρων
Για ορισμένους ταύρους ομολόγων, οι μεγαλύτερες λήξεις εξακολουθούν να είναι το κατάλληλο μέρος, παρά τον κίνδυνο πρόσθετων ζημιών. Αυτό το στρατόπεδο υποστήριζε όλον τον χρόνο ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι βέβαιο ότι θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη.
Ο Jack McIntyre στην Brandywine Global Investment Management δήλωσε ότι αναμένει ότι η περιοχή του 4,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για τη 10ετία, δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας στις μετοχές και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
Μπορεί όλα να είναι θέμα χρονικού ορίζοντα. Για εκείνους με μεγαλύτερες επενδυτικές εντολές, τα μακροχρόνια ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα που σημαίνουν ότι «το σημείο εκκίνησης για μελλοντικές αποδόσεις είναι αρκετά ελκυστικό», δήλωσε ο Michael Cudzil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management Co.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και η κίνηση της Fed να συρρικνώσει τον ισολογισμό της περιπλέκουν αυτή τη μακροπρόθεσμη άποψη. Είναι ένα σκηνικό που ώθησε τους επενδυτές να απαιτήσουν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για μακροχρόνιο χρέος, βοηθώντας στην απόκλιση της καμπύλης από τα ιστορικά ανεστραμμένα επίπεδα.


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο