
Ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με μόνο έξι συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) θα μείωνε τον κίνδυνο ατυχήματος έως και 24%. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Limerick, στην Ιρλανδία, όπου διαπιστώθηκε η σπουδαιότητα των συστημάτων.
Τα συστήματα που μειώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος είναι το cruise control, η προειδοποίηση για εμπρός εμπόδιο, η προειδοποίηση αναχώρησης από την λωρίδα κυκλοφορίας, το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας και η προειδοποίηση τυφλού σημείου. Από αυτά τα συστήματα ως σημαντικότερο είναι το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό στο 28% των περιπτώσεων σε διασταυρώσεις, στο 27,7% σε συγκρούσεις που έχουν γίνονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και στο 28,4% σε συγκρούσεις με πεζούς.
Στο επίκεντρο τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού
Με βάση τις διαθέσιμες εκθέσεις οδικής ασφάλειας από τη Μεγάλη Βρετανία που είχαν γίνει το 2019, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η πλήρης ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS) θα μείωνε τη συχνότητα ατυχημάτων στη Βρετανία κατά 23,8%, αντιπροσωπεύοντας ετήσια μείωση 18.925 ατυχημάτων.
Οι δύο έρευνες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ADAS εξαρτάται από την σωστή χρήση αυτών των συστημάτων από τον οδηγό και τις συνθήκες οδήγησης. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η εισαγωγή του ADAS σε όλα τα οχήματα θα μείωνε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων σχεδόν κατά ένα τέταρτο (23,8%). Επιπλέον, τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του αυτοκινήτου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 29%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Barry Sheehan, καθηγητής του Ιρλανδικού Ερευνητικού Κέντρου Λογισμικού στο Πανεπιστήμιο του Limerick.
Το 92,7% των νέων οχημάτων στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα σύστημα ADAS
Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι τα συνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα οχήματα αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συχνότητας και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Σύμφωνα με την American Automobile Association, από τον Μάιο του 2018, το 92,7% των νέων οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τουλάχιστον ένα σύστημα υποβοήθησης ADAS.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, τα οχήματα με ADAS, συμπεριλαμβανομένου του Automatic Emergency Braking (AEB), γίνονται όλο και πιο συχνά και η χρήση τους είναι σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Αν και αυτά τα συστήματα παρέχουν σημαντικά οφέλη, αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Transportation Research Interdisciplinary Perspectives (TRIP), έχει αποκαλύψει τον πιθανό αντίκτυπό τους στον αριθμό των ατυχημάτων σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η επισκευή και η συντήρηση των συστημάτων ADAS αποτελεί μία από τις κύριες επιχειρηματικές εργασίες των συνεργείων. Την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νομοθεσία απαιτεί όλα τα νέα αυτοκίνητα να έχουν τα πιο σημαντικά συστήματα.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα