Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, συνεχίζοντας την καθοδική αναπροσαρμογή στη σκιά των υψηλότερων επιτοκίων που προμηνύει η νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας, την ώρα μάλιστα που η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε σε υψηλά 12 ετών.

Ευρωζώνη: Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων – Ρεκόρ 12 ετών για το γερμανικό 10ετές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,78% στις 7.623 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,98% στις 15.405 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,85% στις 7.123 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, στο 2,80%, σύμφωνα με το Reuters, με τις αποδόσεις της ευρωζώνης να αυξάνονται επίσης. Η κίνηση πιθανότατα συνδέεται με τα γερμανικά οικονομικά δεδομένα που συνεχίζουν να δίνουν μια ζοφερή εικόνα.

Κατακλυσμός αποφάσεων

Η τελευταία εβδομάδα του τρίτου τριμήνου άρχισε με τους επενδυτές να χωνεύουν τον κατακλυσμό των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες πρόσφεραν κάπως αντιφατικά μηνύματα. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τήρησε μια επιθετική στάση, υποδεικνύοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι αντίστοιχες της στη Βρετανία και την Ελβετία εξέπληξαν τις αγορές σταματώντας τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές συνθήκες στη Γερμανία, την κυρίαρχη οικονομία της ευρωζώνης απογοήτευσαν. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος υποχώρησε στο 85,7 τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 85,8 από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου ήταν 0,5 μονάδες καλύτερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος

Με την τελευταία πτώση, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Οκτώβριο του 2022, σημειώνοντας πτώση για πέντε συνεχείς μήνες. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης μειώθηκε από 89 τον Αύγουστο σε 88,7 τον Σεπτέμβριο, το χειρότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2020. Ο Δείκτης Προσδοκιών αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες στις 82,9 τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν νέα άνοδο σήμερα, ανακάμπτοντας μετά την πρώτη αρνητική τους εβδομάδα μετά από τέσσερις ανοδικές. Οι τιμές παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τις πρόσθετες περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Το ΧΑ

Σημειώνεται ότι σε αρνητικά εδάφη έκλεισε τελικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αρχική αντίδραση έως το +1,85% να πέφτει στο κενό, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες επέδρασαν σε ένα εύθραυστο, ούτως ή άλλως, κλίμα μιας αγοράς που παραμένει σε διορθωτική πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές