Δυσθεώρητο είναι το κόστος που θα έχει η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία αλλά και οι δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες το επόμενο διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται στα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται οι υποδομές που θα πρέπει να ανοικοδομηθούν αλλά και τα κονδύλια που θα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που είδαν τις περιουσίες τους να πνίγονται στις λάσπες, για να μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και μερικώς σε μια κανονικότητα. Οι επιπτώσεις ωστόσο των καταστροφών αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες και σήμερα μη προβλέψιμες, ανάμεσά τους αύξηση της ανεργίας στην περιοχή και εκτίναξη των τιμών σε ολόκληρη τη χώρα σε προϊόντα που παρήγε η Θεσσαλία και θα λείψουν, άγνωστο πόσο, από την αγορά.

Το βέβαιο είναι ότι οι καταστροφικές συνέπειες που είχε η κακοκαιρία στη Θεσσαλία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με έκτακτες ενισχύσεις και μέτρα διάρκειας λίγων μηνών, όπως αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή πληρωμής οφειλών προς τράπεζες κ.τ.λ. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι υποδομές για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι δυνατόν ώστε να μην «πνιγούν» και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν μερικώς και να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, πλέον αυτών που ήδη έχουν χαθεί μετά την ολοσχερή καταστροφή επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών και τους αυτοαπασχολουμένους θα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης.

Με δεδομένο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία και τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο «Μάρσαλ» ώστε την επόμενη ημέρα η περιοχή να μην ερημώσει και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν, γιατρεύοντας τις πληγές που η κακοκαιρία «Daniel» επέφερε, να συνεχίσουν να υπάρχουν, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται. Το γεγονός ότι οι μικροί της αγοράς είναι σήμερα αποκλεισμένοι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι συνθήκες απαιτούν γενναία μέτρα στήριξης.

Η αντιμετώπιση λοιπόν απαιτεί ένα ολιστικό σχέδιο που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, θα προτείνει αλλαγές στα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν και θα δημιουρ-γήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε σε ανάλογες φυσικές καταστροφές οι επιπτώσεις να είναι διαχειρίσιμες.

Για να έχει και πάλι μέλλον η Θεσσαλία, που αποτελούσε μέχρι χθες τον τροφοδότη της χώρας, θα πρέπει οι αποφάσεις να βασιστούν στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ανακοπή κατά της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού – Τι ισχύει
Experts |

Ανακοπή κατά της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού – Τι ισχύει

Αντιρρήσεις για οποιοδήποτε λόγο που αφορά το κύρος της δήλωσης συνέχισης και υποκατάστασης, ασκούνται με ανακοπή μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την ημέρα της κατά την παράγραφο 1 ανάρτησης