Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να φέρει στα όριά τους τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό, προσθέτοντας ότι είναι καλό να επικεντρωθεί στη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα.

Μιλώντας στο Παρίσι, ο Γάλλος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι μετά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4% προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ο κίνδυνος του να κάνουμε «πάρα πολλά από εδώ και πρέπει,  πρέπει να εξισορροπηθεί με τον κίνδυνο να μην κάνουμε αρκετά».

Εξήγησε μάλιστα ότι στην παρούσα φάση τα μειονεκτήματα της ανεπαρκούς δράσης είναι «διαχειρίσιμα», καθώς η ΕΚΤ μπορεί εύκολα να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί ακόμα πιο επίμονος. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι αν συνεχιστούν οι αυξήσεις και η οικονομία βυθιστεί σε ύφεση, τότε η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια μια απότομη αλλαγή πλεύσης.

Πότε θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια – Ο «χρησμός» Στουρνάρα

«Τα να δοκιμάζουμε τα όρια μέχρι να σπάσουν δεν είναι ένας λογικός τρόπος για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Βιλερουά. «Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει τώρα να εστιάσουμε  στα τρέχοντα επιτόκια παρά στο να τα αυξήσουμε περισσότερο», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πλέον σημασία έχει η «διάρκεια και όχι το επίπεδο».

Τα γεράκια

Μπορεί ο Γάλλος τραπεζίτης να υποστηρίζει μια παύση στις αυξήσεις, ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοί του που υιοθετούν πιο επιθετική στάση: για παράδειγμα ο επικεφαλής της Bundesbank,  Γιοαχίμ Νάγκελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους. Και ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε στο Market News ότι η «πολύ κατάλληλη» αύξηση κατά 25 μονάδες βάση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου μπορεί να επιτρέψει μια παύση τον Οκτώβριο.

Ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι ολοένα και πιο πεπεισμένη ότι μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% έως το 2025: «Αν μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό με ήπια προσγείωση παρά με σκληρή προσγείωση, είναι μια πολύ καλύτερη διαδρομή», υποστήριξε.

Παρόλα αυτά, επισήμανε τον κίνδυνο χαλάρωσης της πολιτικής πολύ σύντομα, προτρέποντας την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις της στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στους μισθούς.

Επίσης, μιλώντας στο CNBC τόνισε ότι είναι «πρόωρο» να στοιχηματίσουμε σε μείωση των επιτοκίων.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε πολύ αποφασισμένοι και επίμονοι».

«Προς το παρόν, η διάρκεια γίνεται πιο σημαντική από το επίπεδο», ανέφερε: «Αν χρησιμοποιείτε τις λέξεις όπως κορυφή ή βουνό, θα επέμενα περισσότερο σε ένα οροπέδιο. Αλλά εξαρτάται από τα δεδομένα και αν πρέπει να αντιδράσουμε θα αντιδράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή