![Πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά «μαύρου χρυσού» [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/petrelaio-oil-768x430-2-1-1.jpg)
Η Μέση Ανατολή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο αλλά οι ΗΠΑ συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην παγκόσμια παραγωγή λόγω του σχιστολιθικού πετρελαίου που παράγουν σε τεράστιες ποσότητες, ειδικά όταν οι διεθνείς τιμές είναι υψηλές όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Παράλληλα, η Ρωσία απέδειξε την ανθεκτικότητά της στην εγχώρια παρά τις κυρώσεις και βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των χωρών με τις περισσότερες εξορύξεις, μετά τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.
ΟΟΣΑ: Η κούρσα του πετρελαίου απειλεί περισσότερο την Ευρώπη
Τα νέα αυτά στοιχεία προκύπτουν από ανάρτηση στο LinkedIn από τον Αλεσάντρο Μπλάζι, ειδικό σύμβουλο της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα στο προφίλ του και ως “influencer”.
Ειδικά για το Σεπτέμβριο του 2023 -και μετά το ρεκόρ του 2022- η αμερικανική παραγωγή αργού είναι σε καλό δρόμο να αγγίξει το ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το μήνα αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rystad Energy. Πρόκειται για την υψηλότερη μηνιαία παραγωγή του αμερικανικού πετρελαίου πριν από την πανδημία μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.
Στις ΗΠΑ οι εταιρείες του κλάδου αποκομίζουν αυξητικά κέρδη εν μέρει μέσω νέας τεχνολογίας που τους επιτρέπει να ανοίγουν οριζόντια πηγάδια μακρύτερα και γρηγορότερα διαμέσου του σχιστολιθικού βράχου. Ο μόνος άλλος μήνας που η Rystad ανέφερε μηνιαία παραγωγή στις ΗΠΑ στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ήταν ο Νοέμβριος του 2019.
Το πόσο διαρκεί αυτή η ανάπτυξη θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες της Αμερικής και όλου του κόσμου που διψούν για καύσιμα.Οι τιμές στο αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent έχουν εκτιναχθεί 30% από τις αρχές Ιουλίου, όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μείωσαν τις αποστολές αργού και πλησιάζουν ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι υψηλότερες αυτές τιμές τώρα δελεάζουν ήδη ορισμένους αμερικανούς παραγωγούς να επεκτείνουν τα έργα γεώτρησης.
Όλα αυτά γίνονται την ώρα που μέλη του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους (ΟΠΕΚ+) εφαρμόζουν μέχρι το τέλος του 2024συνδυασμένες εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή1,66 εκατ βαρελιών την ημέρα — κάτι που δεν εμπίπτει στις ομόφωνα συμφωνηθείσες πολιτικές του OPEC+. Επικεφαλής είναι Σαουδική Αραβία και Ρωσία οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν αντίστοιχες εθελοντικές μειώσεις κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην παραγωγής και 300.000 βαρελιών την ημέρα σε εξαγωγές αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του έτους.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και βασίζεται στα έσοδα από υδρογονάνθρακες για την υποστήριξη των λεγόμενων giga-projects –τεράστιων επενδύσεων υποδομών- που έχουν σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσουν την οικονομία της.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υποστήριξε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα ότι η απόφαση του Ριάντ και της Μόσχας να επεκτείνουν τις περικοπές στην προσφορά αργού πετρελαίου δεν αποτελεί προσπάθεια για αύξηση των τιμών. Όμως οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κυμαίνονται κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο σε τριψήφιο αριθμό.
Ο ίδιος για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στην ΙΕΑ, της οποίας ο εκτελεστικός διευθυντής, Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο των Financial Times ότι «Η αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Κίνα, σημαίνει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το 2030».
«Τίποτα από τα πράγματα για τα οποία προειδοποιούσαν δεν έχει συμβεί. Και πείτε μου μια φορά που οι προβλέψεις τους ήταν τόσο ακριβείς όσο θα περίμενε κανείς. Αλλά, ξέρετε, έχουν μεταβεί τώρα από προγνώσεις σε πιο πολιτικά θέματα», είπε ο Αμπντουλαζίζ τη Δευτέρα.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού