
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλα τα νέα μοντέλα που θα λανσάρει στην Ευρώπη θα είναι πλήρως ηλεκτρικά, καθώς επιβεβαίωσε τον στόχο της για πωλήσεις αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων στην Γηραιά Ηπειρο έως το 2030.
«Δεν υπάρχει γυρισμός τώρα», δήλωσε ο Μακότο Ουτσίντα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε πως είναι το σωστό για την επιχείρησή μας, τους πελάτες μας και για τον πλανήτη».
Ηλεκτρικά οχήματα: Οι «νεκρές» μπαταρίες γίνονται χρυσός στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, το ένα τρίτο από τα περισσότερα από 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχει πουλήσει παγκοσμίως ήταν στην Ευρώπη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Nissan σχεδιάζει να λανσάρει 27 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, τα οποία περιλαμβάνουν 19 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, έως το 2030.
Η ιαπωνική εταιρεία κατάφερε να είναι από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν και πρωτοπόρησαν στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά τα τελευταία χρόνια νιώθει σημαντική πίεση από τον ανταγωνισμό και ειδικά την αμερικανική Tesla του Ιλον Μασκ και την κινεζική ΒYD.
Η Nissan σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει τεχνολογία χωρίς κοβάλτιο για να μειώσει το κόστος των μπαταριών κατά 65% έως το οικονομικό έτος 2028 και να λανσάρει ένα όχημα με τις δικές της μπαταρίες στερεάς κατάστασης (ASSB) μέχρι εκείνο το έτος. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, το όχημα αυτό θα μειώσει τους τρέχοντες χρόνους φόρτισης κατά τα δύο τρίτα.
Η απάντηση των Ford – Stellantis – Renault
Η συνεργάτης της Nissan, Renault , καθώς και οι ανταγωνιστές Ford και Stellantis, έχουν ανακοινώσει αμφότερες ότι σχεδιάζουν να κάνουν τις ευρωπαϊκές σειρές επιβατικών οχημάτων τους πλήρως ηλεκτρικές έως το 2030.
Επίσης η Nissan επιβεβαίωσε ότι ένα από τα επερχόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ της Αγγλίας.
«Το Σάντερλαντ είναι ένα από τα σημαντικότερα εργοστάσιά μας όπου έχουμε ιστορία, ανταγωνιστικότητα κόστους… και θα θέλαμε να δείξουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση εδώ σε αυτή τη χώρα», είπε ο Ουτσίντα μιλώντας στο CNBC στο στούντιο της Nissan Design Europe στο Λονδίνο.
Ο Ουτσίντα είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία «εξελίσσεται και προκαλεί προκλήσεις παντού στον κόσμο».
Στην Κίνα, είπε ότι η εταιρεία θα κοιτάξει να λανσάρει αυτοκίνητα πιο γρήγορα καθώς και νέα μοντέλα που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένους τύπους καταναλωτών.


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030