
Σαρώνει η βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, η οποία ακόμη και τον μήνα Αύγουστο που παραδοσιακά δεν είναι ο καλύτερος μήνας για τον τουρισμό της πρωτεύουσας καταγράφει άνοδο των διαθέσιμων καταλυμάτων προς μίσθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Ιούλιο αλλά και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζονταν και τελικά έλαβε κάποια μέτρα για να «φέρει» τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ίδιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο με τα ξενοδοχεία, τα «Airbnb» ανέβαζαν τον Αύγουστο «στροφές» στην πρωτεύουσα σε αριθμό προσφερόμενων καταλυμάτων και διανυκτερεύσεων, με την μέση τιμή δωματίου να περνά πάνω από τα 100 ευρώ ενώ υψηλή εξακολουθεί να είναι η ζήτηση για τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Airbnb: Ποιους θα χτυπήσει η επιβολή ΦΠΑ
Σύμφωνα με αποκλειστικά για τον «ΟΤ», στοιχεία της AirDNA, (η οποία επεξεργάζεται δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO) στην Αθήνα τον Αύγουστο φέτος προσφέρονταν για βραχυχρόνια μίσθωση 11.360 καταλύματα αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και 3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, τον καλύτερο χρόνο για τον ελληνικό τουρισμό ever.
Τα προσφερόμενα καταλύματα φαίνεται να σταθεροποιούνται πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθώς ένα μήνα πριν, τον Ιούλιο του 2023, τα διαθέσιμα προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα της Αθήνας, ανέρχονταν σε 11.049. Πρόκειται για καταλύματα που είχαν τουλάχιστον μία ημέρα κράτησης ή διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια του μήνα.
Διανυκτερεύσεις
Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει και αριθμός των διανυκτερεύσεων που έφτασε τον Αύγουστο φέτος στις 189.000 αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και 12% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.
Η ισχυρή ζήτηση ανέβασε και τις τιμές ανά δωμάτιο (ADR) στα 106 ευρώ, η οποία είναι αυξημένη 5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 και 51% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.
Το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα (RevPAR) δωμάτιο τον Αύγουστο φέτος ήταν στα 71 ευρώ, μόλις 1% χαμηλότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι αλλά 1,4% υψηλότερα από ότι τον Αύγουστο του 2019.
Airbnb vs ξενοδοχείων
Πάντως βραχυχρόνια καταλύματα και ξενοδοχεία φαίνεται να ακολουθούν «βίους παράλληλους» στην Αθήνα. Τον «θερμό μήνα Αύγουστο», η μέση τιμή ξενοδοχειακού δωματίου και στις δυο κατηγορίες μονάδων φιλοξενίας καταγράφει μείωση σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Η μέση τιμή βραχυχρόνιου καταλύματος στην Αθήνα τον Ιούλιο ήταν στα 110,87 ευρώ, αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι (Ιούλιος 2022 – 102,97 ευρώ), έναντι των 106 ευρώ του Αυγούστου. Και στα ξενοδοχεία σύμφωνα με τον δείκτη trivago Hotel Price Index που αναλύει τις ηλεκτρονικές κρατήσεις η μέση τιμή δωματίου στη Αθήνα τον Αύγουστο ήταν στα 170 ευρώ χαμηλότερη από τα 176 ευρώ τον Ιούλιο του ιδίου έτους. Ωστόσο για τον Σεπτέμβριο εκτοξεύεται στα 193 ευρώ σημειώνοντας μία αύξηση κατά 26,14% από τον ίδιο μήνα του 2022.
Η Αθήνα παραμένει όμως από τις φθηνότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη καθώς είναι ψηλότερα μόνο από την Κωνσταντινούπολη (123 ευρώ) και τη Βαρσοβία (119 ευρώ).


Latest News

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Βγαίνουν από την «κατάψυξη» οικοδομικές άδειες που είχαν ανασταλεί - Τι προβλεπέται
Έρχεται νέο τοπίο στα μπόνους δόμησης - Νέα διάταξη φέρνει η κυβέρνηση

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές

Από τη ΔΕΘ έως το Αχίλλειον: Το προσκλητήριο του Υπερταμείου σε επενδυτές από την MIPIM
Επαφές με κορυφαίους επενδυτές πραγματοποιεί το Υπερταμείο στο πλαίσιο της έκθεσης MIPIM – Τα project που «ταξίδεψαν» στις Κάννες

Η ακρίβεια «μετακόμισε» στα… ενοίκια – Η πηγή της στεγαστικής κρίσης
Τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο

Στεγαστική κρίση: Ακίνητα από «ορφανές» κληρονομιές πέφτουν στην αγορά
Επιταχύνεται η εκκαθάριση 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες κληρονομιές - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ

e-Άδειες: Ηλεκτρονική υποβολή φακέλων στα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
Η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση.