Σαρώνει η βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, η οποία ακόμη και τον μήνα Αύγουστο που παραδοσιακά δεν είναι ο καλύτερος μήνας για τον τουρισμό της πρωτεύουσας καταγράφει άνοδο των διαθέσιμων καταλυμάτων προς μίσθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Ιούλιο αλλά και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζονταν και τελικά έλαβε κάποια μέτρα για να «φέρει» τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ίδιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο με τα ξενοδοχεία, τα «Airbnb» ανέβαζαν τον Αύγουστο «στροφές» στην πρωτεύουσα σε αριθμό προσφερόμενων καταλυμάτων και διανυκτερεύσεων, με την μέση τιμή δωματίου να περνά πάνω από τα 100 ευρώ ενώ υψηλή εξακολουθεί να είναι η ζήτηση για τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Airbnb: Ποιους θα χτυπήσει η επιβολή ΦΠΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικά για τον «ΟΤ», στοιχεία της AirDNA, (η οποία επεξεργάζεται δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO) στην Αθήνα τον Αύγουστο φέτος προσφέρονταν για βραχυχρόνια μίσθωση 11.360 καταλύματα αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και 3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, τον καλύτερο χρόνο για τον ελληνικό τουρισμό ever.

Τα προσφερόμενα καταλύματα φαίνεται να σταθεροποιούνται πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθώς ένα μήνα πριν, τον Ιούλιο του 2023, τα διαθέσιμα προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα της Αθήνας, ανέρχονταν σε 11.049. Πρόκειται για καταλύματα που είχαν τουλάχιστον μία ημέρα κράτησης ή διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια του μήνα.

Διανυκτερεύσεις

Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει και αριθμός των διανυκτερεύσεων που έφτασε τον Αύγουστο φέτος στις 189.000 αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και 12% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

Η ισχυρή ζήτηση ανέβασε και τις τιμές ανά δωμάτιο (ADR) στα 106 ευρώ, η οποία είναι αυξημένη 5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 και 51% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα (RevPAR) δωμάτιο τον Αύγουστο φέτος ήταν στα 71 ευρώ, μόλις 1% χαμηλότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι αλλά 1,4% υψηλότερα από ότι τον Αύγουστο του 2019.

Airbnb vs ξενοδοχείων

Πάντως βραχυχρόνια καταλύματα και ξενοδοχεία φαίνεται να ακολουθούν «βίους παράλληλους» στην Αθήνα. Τον «θερμό μήνα Αύγουστο», η μέση τιμή ξενοδοχειακού δωματίου και στις δυο κατηγορίες μονάδων φιλοξενίας καταγράφει μείωση σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Η μέση τιμή βραχυχρόνιου καταλύματος στην Αθήνα τον Ιούλιο ήταν στα 110,87 ευρώ, αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι (Ιούλιος 2022 – 102,97 ευρώ), έναντι των 106 ευρώ του Αυγούστου. Και στα ξενοδοχεία σύμφωνα με τον δείκτη trivago Hotel Price Index που αναλύει τις ηλεκτρονικές κρατήσεις η μέση τιμή δωματίου στη Αθήνα τον Αύγουστο ήταν στα 170 ευρώ χαμηλότερη από τα 176 ευρώ τον Ιούλιο του ιδίου έτους. Ωστόσο για τον Σεπτέμβριο εκτοξεύεται στα 193 ευρώ σημειώνοντας μία αύξηση κατά  26,14% από τον ίδιο μήνα του 2022.

Η Αθήνα παραμένει όμως από τις φθηνότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη καθώς είναι ψηλότερα μόνο από την Κωνσταντινούπολη (123 ευρώ) και τη Βαρσοβία (119 ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες