
Μικρή υποχώρηση σημειώνουν σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στην ασιατική αγορά, με διακυμάνσεις γύρω από τα υψηλά των 93 δολαρίων το βαρέλι όσον αφορά το Brent kai κοντά στα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό. Η τάση αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι τα μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της διατήρησης επί μακρόν των επιτοκίων στα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίου 1-1,5 χρόνο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ζήτησης.
Πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά «μαύρου χρυσού» [γράφημα]
Η τιμή του Brent αυτή την ώρα βρίσκεται στα 92,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ του West Texas Intermediate στα 89,34 δολάρια.
Οι κορυφαίες τράπεζες ανά τον κόσμο, Fed και ΕΚΤ επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, στέλνοντας μήνυμα ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου.
Στις δυσοίωνες οικονομικές ειδήσεις, προστίθεται η χθεσινή προειδοποίηση της Moody’s ότι το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητας της χώρας, μια προειδοποίηση που έρχεται ένα μήνα αφότου η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ.
Σε αυτό το τοπίο, η προσφορά παραμένει περιορισμένη καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν παρατείνει τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους. Η Μόσχα χαλάρωσε τη Δευτέρα την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ, που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, η περίοδος των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας της Κίνας να ξεκινά από την Κυριακή θα μπορούσε να παράσχει κάποια υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου λόγω της ανάκαμψης των ταξιδιών στη χώρα.
«Η σύσφιγξη των προμηθειών πετρελαίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τους αντίθετους μακροοικονομικούς ανέμους. Αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», ανέφερε σε σημείωμά της η ANZ Research.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 30% από τα μέσα του έτους, κυρίως λόγω της στενότερης προσφοράς, εξαλείφοντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την JP Morgan.


Latest News

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005