Στην έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 και μπορούν να «μπουν» και οι ιδιώτες. Την ώρα που οι αποδόσεις στις καταθέσεις είναι στο 1%, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν έντοκα με διάρκεια 6 μήνες και με επιτόκιο που μπορεί να φτάσει στο 3%.

Το «λαϊκό» ομόλογο έφυγε, το «λαϊκό» έντοκο έρχεται

Η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου όμως φαίνεται πως οι προσφορές από τους ιδιώτες δεν ήταν μεγάλη σε σχέση με τους θεσμικούς. Το ποσό τοποθέτησης είναι από 1.000 ευρώ  εως 15.000 ευρώ και φαίνεται πως υπάρχει μια επιφυλακτικότητα.

Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί διαπραγματευτές των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 (Τ+2).

Παράλληλα με την πιο πάνω δημοπρασία, το ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 έως και Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του ΣΑΤ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον ΑΦΜ.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα (έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου) μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνήθεις διαδικασίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές