
Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, υπό το βάρος της νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, αν και ο βρετανικός FTSE 100 προσπάθησε να διαφοροποιηθεί.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 7.625 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,97% στις 15.255 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,70% στις 7.074 μονάδες.
Wall Street: Συντηρείται το αρνητικό κλίμα
Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες 1% σημείωσε η Air France-KLM, αν και σχεδιάζει να παραγγείλει 50 αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων Airbus A350, μαζί με τα δικαιώματα αγοράς για 40 επιπλέον αεροσκάφη. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από το 2026 και η ολοκλήρωση της παραγγελίας θα καταστήσει την Air France-KLM τη μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης Airbus A350 στον κόσμο.
Επίσης, απώλειες 3% σημείωσε η βρετανική ASOS, καθώς ανέφερε πτώση 15% στις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου και είπε ότι τα κέρδη θα βρίσκονται στο κατώτερο άκρο του καθοδηγούμενου εύρους. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων αναμένεται τώρα να πλησιάσουν τα 40 εκατομμύρια στερλίνες, από το ανώτατο όριο των 60 εκατομμυρίων.

Νομισματική πολιτική και αγορά ομολόγων
Οι αγορές πάλεψαν και σήμερα με την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένου πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας είναι και σήμερα στο επίκεντρο, αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο της από το 2011 τη Δευτέρα, παρασύροντας υψηλότερα όλες τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί μια παύση στον κύκλο σύσφιγξης της όταν αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ φαινομενικά άφησε να εννοηθεί, κατά τη διάρκεια ομιλίας της τη Δευτέρα, ότι θα περνούσε καιρός πριν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε απροσδόκητα να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δυσκολεύεται. Αυτό έχει επιβαρύνει πολύ τη στερλίνα, η οποία βυθίστηκε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά έχει υποστηρίξει πολλές από τις πολυεθνικές εταιρείες του FTSE 100, οι οποίες τείνουν να αναφέρουν τα αποτελέσματά τους σε δολάρια.
Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φθηνή» και μικρή η άνοδος
Κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας σε θετικά εδάφη, αλλά χωρίς να μπορεί να δώσει το μήνυμα της αντίδρασης και της αλλαγής πορείας, αφού οι πιέσεις και η νευρικότητα δεν εξαλείφθηκαν και ο τζίρος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 1.219,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.209,44 μονάδων (-0,52%) και 1.223,42 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 12,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 2.979,86 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.977,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 963,01 μονάδες.


Latest News

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο