Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, υπό το βάρος της νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, αν και ο βρετανικός FTSE 100 προσπάθησε να διαφοροποιηθεί.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 7.625 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,97% στις 15.255 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,70% στις 7.074 μονάδες.

Wall Street: Συντηρείται το αρνητικό κλίμα

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες 1% σημείωσε η Air France-KLM, αν και σχεδιάζει να παραγγείλει 50 αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων Airbus A350, μαζί με τα δικαιώματα αγοράς για 40 επιπλέον αεροσκάφη. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από το 2026 και η ολοκλήρωση της παραγγελίας θα καταστήσει την Air France-KLM τη μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης Airbus A350 στον κόσμο.

Επίσης, απώλειες 3% σημείωσε η βρετανική ASOS, καθώς ανέφερε πτώση 15% στις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου και είπε ότι τα κέρδη θα βρίσκονται στο κατώτερο άκρο του καθοδηγούμενου εύρους. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων αναμένεται τώρα να πλησιάσουν τα 40 εκατομμύρια στερλίνες, από το ανώτατο όριο των 60 εκατομμυρίων.

Νομισματική πολιτική και αγορά ομολόγων

Οι αγορές πάλεψαν και σήμερα με την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένου πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας είναι και σήμερα στο επίκεντρο, αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο της από το 2011 τη Δευτέρα, παρασύροντας υψηλότερα όλες τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί μια παύση στον κύκλο σύσφιγξης της όταν αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ φαινομενικά άφησε να εννοηθεί, κατά τη διάρκεια ομιλίας της τη Δευτέρα, ότι θα περνούσε καιρός πριν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε απροσδόκητα να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δυσκολεύεται. Αυτό έχει επιβαρύνει πολύ τη στερλίνα, η οποία βυθίστηκε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά έχει υποστηρίξει πολλές από τις πολυεθνικές εταιρείες του FTSE 100, οι οποίες τείνουν να αναφέρουν τα αποτελέσματά τους σε δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φθηνή» και μικρή η άνοδος

Κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας σε θετικά εδάφη, αλλά χωρίς να μπορεί να δώσει το μήνυμα της αντίδρασης και της αλλαγής πορείας, αφού οι πιέσεις και η νευρικότητα δεν εξαλείφθηκαν και ο τζίρος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 1.219,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.209,44 μονάδων (-0,52%) και 1.223,42 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 12,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 2.979,86 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.977,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 963,01 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές