
Κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας σε θετικά εδάφη, αλλά χωρίς να μπορεί να δώσει το μήνυμα της αντίδρασης και της αλλαγής πορείας, αφού οι πιέσεις και η νευρικότητα δεν εξαλείφθηκαν και ο τζίρος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 1.219,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.209,44 μονάδων (-0,52%) και 1.223,42 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 12,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 2.979,86 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.977,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 963,01 μονάδες.
Πλοήγηση σε ταραγμένα ύδατα
Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να διαφυλάξει τα επίπεδα αντιμετωπίζοντας ένα διπλό μέτωπο: Τις διεθνείς αβεβαιότητες και την εσωτερική διόρθωση μετά από αρκετούς μήνες ανόδου. Και σε αυτό το μέτωπο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πεδίο βάσης, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τις στηρίξεις της και να πλοηγηθεί χωρίς μεγάλες απώλειες στα ταραγμένα ύδατα. Στον Γενικό Δείκτη η εβδομαδιαία στήριξη εντοπίζεται πλέον στο εύρος των 1.180-1.140 μονάδων, ενώ η αντίσταση στις 1.260-1280 μονάδες. Ένα εύρος το οποίο όπως συμφωνούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές θα ταλαιπωρήσει αρκετά την αγορά, εκτός αν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα λύσει την πλάγια, με αναταράξεις, πορεία.
Η αγορά όμως έχει γίνει απαιτητική και μάλιστα για επενδυτές που κινούνται με βραχυπρόθεσμη στρατηγική, αφού η μεταβλητότητα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και γερά χέρια. Και αυξημένη ρευστότητα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, ειδικά σε ένα πλαίσιο που αρκετά κεφάλαια δεν θέλουν να χάσουν μεγάλο μέρος των κερδών από τις αρχές του έτους.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι οι υπερβολές μιας bull market πάντα φέρνουν την ώρα της διόρθωσης, ανάλογου μεγέθους μάλιστα. Η τρέχουσα διόρθωση δεν έχει προβληματίσει τόσο για το μέγεθος της, αλλά κυρίως για τη διάρκεια της, αν δει μάλιστα κανείς τη συνολική εικόνα από τα τέλη του Ιουλίου και τις 1.351 μονάδες. Από εκείνα τα υψηλά 9ετίας και έτους, ο γενικός χάνει λίγο πάνω από 10%, ενώ στο -15% είναι ο τραπεζικός δείκτης.
Πάντως, σε περιόδους αβεβαιότητας τα ομόλογα είναι αυτά που αντιδρούν πρώτα, καθώς γίνονται στόχος στις επενδυτικές αναζητήσεις για καταφύγιο. Και αυτό δείχνει η πορεία των αποδόσεων τις τελευταίες, αρχικά σε μεγάλα – benchmark ομόλογα, όπως τα αμερικανικά και τα γερμανικά, οι αποδόσεις των οποίων έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά, και δευτερευόντως στα «μικρότερα», όπως τα ελληνικά.
Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινούνται πλέον σε υψηλό 4 ετών, καθώς οι ανησυχίες από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στα δημοσιονομικά της χώρας και η συνέχιση της «γερακίσιας» επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ αποπνέουν ανησυχία για το κόστος του κρατικού δανεισμού, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Ενόσω το σενάριο των χαμηλότερων επιτοκίων απομακρύνεται και η διεθνής οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, η συγκυρία για τα μετοχικά assets παραμένει δύσκολη, όπως δείχνει ο “πατριάρχης” των δεικτών, S&P-500.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ ξεχώρισαν με το +3,99% και +3,27% αντίστοιχα, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με +2,60% και τον Σαράντη με +2,55%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Cenergy, Titan και Alpha Bank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Coca Cola, ενώ Εθνική και Βιοχάλκο έκλεισαν χωρίς μεταβολή.
Στον αντίποδα, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 2,43%, με τις Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Autohellas, Motor Oil, Eurobank, Λάμδα και Μυτιληναίος.
Η Βιοκαρπέτ επανήλθε στη διαπραγμάτευση σήμερα, μετά την αναστολή που ζήτησε λόγω καταστροφών στη μονάδα της στη Θεσσαλία, με τη μετοχή να χάνει σχεδόν 16%, ενώ η EpsilonNet συνεχίζει τις μεγάλες διακυμάνσεις και να κλείνει σήμερα στο +12,44%.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS