Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών βρίσκεται η Ιταλία καθώς η Μελόνι κρατάει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» του προϋπολογισμού του 2024, έχοντας ήδη απογοητεύσει τους επενδυτές από τις τελευταίες της πρωτοβουλίες που επηρεάζουν κραταιούς κλάδους, από τράπεζες μέχρι αεροπορικές εταιρείες.
Ιταλία: Δύσκολα τα πράγματα για τη Μελόνι – Θα συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα με τον νέο προϋπολογισμό;
Σε δύο βάρκες
Η Μελόνι καλείται να ισορροπήσει σε δύο βάρκες: από τη μια να τηρήσει τις εξαγγελίες της για περικοπές φόρων, από την άλλη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, από την αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης και τα δαπανηρά οικονομικά κίνητρα για βελτιώσεις πράσινων κατοικιών που εισήχθησαν πολύ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.
«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι το πρώτο πραγματικό οικονομικό τεστ της Μελόνι από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο», δήλωσε στο Reuters ο Τιμ Τζόουνς, αναλυτής της ευρωζώνης της εταιρείας συμβούλων αγοράς Medley Advisors.
«Με την ΕΚΤ να υποχωρεί ως αγοραστής ιταλικών ομολόγων, θα πρέπει τώρα να κάνει τις επιλογές που έχουν σημαδέψει κάθε άλλο ιταλικό συνασπισμό τα τελευταία 30 χρόνια», πρόσθεσε.
Η Μελόνι έχει πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών από ό,τι όταν έβαλε υψηλότερους στόχους για το έλλειμμα στον πρώτο της προϋπολογισμό πριν από ένα χρόνο.
Τώρα στο κάδρο έχει προστεθεί η έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να διαπραγματεύονται τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Και όλα αυτά, με φόντο τις ενδείξεις ότι το κλίμα απέναντι στην Ιταλία στις αγορές επιδεινώνεται. Πράγμα το οποίο η κυβέρνηση Μελόνι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά όσο χρειάζεται αγοραστές για ένα δημόσιο χρέος ίσο με περίπου το 142% του ΑΕΠ.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Το spread για τα ιταλικά 10ετή ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά έχει αυξηθεί σε 1,86 ποσοστιαίες μονάδες, το μεγαλύτερο από τα τέλη Μαΐου, με τη Morgan Stanley να προβλέπει υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και ασθενέστερη ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι οι υποστηρικτικοί παράγοντες που θα επέτρεπαν να επαληθευτεί το σενάριο των 160 μονάδων βάσης έχουν εξαφανιστεί.
Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η διαφορά θα αυξηθεί στις 200-210 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ιταλία αναμένει τώρα ότι το φετινό έλλειμμα θα υπερβεί περίπου το 5,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο 4,5%, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρώμη σχεδιάζει, ακόμη, να αυξήσει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 μεταξύ 4,1% και 4,3% του ΑΕΠ, από τον στόχο του 3,7% που είχε τεθεί τον Απρίλιο.
Παρεμβατισμός και αβεβαιότητα
Πρόσφατα, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την επιβολή ανώτατου ορίου στα αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις εσωτερικού, μετά την αμφισβήτηση της νομιμότητάς του από τη Ryanair.
Ο Roberto Perotti, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, είπε ότι το προτεινόμενο όριο στα αεροπορικά εισιτήρια δείχνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «δεν έχει κουλτούρα ελεύθερης αγοράς».
Λίγο μετά την εξαγγελία του τραπεζικού φόρου, η κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιο που θα επέτρεπε στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις καθυστερήσεις τους με έκπτωση, θέτοντας ουσιαστικά ένα ανώτατο όριο κερδών για τα funds που αγοράζουν το επισφαλές χρέος από τις τράπεζες για να κερδίσουν στη συνέχεια χρήματα από την επιβολή της αποπληρωμής τους.
Στη συνέχεια, η Μελόνι είπε ότι δεν σχεδιάζονται μέτρα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά η πρόταση του κόμματός της βρίσκεται ακόμη στο κοινοβούλιο και η αβεβαιότητα παραμένει.
Από κοντά σε όλα αυτά, η Ιταλία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να πετύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας, προκειμένου να ξεκλειδώσει τα κονδύλια.
Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, δύο διοικητές κεντρικών τραπεζών εξέφρασαν ανησυχία για την οικονομική πολιτική που ασκεί η Ρώμη.
Ένας τρίτος είπε ότι οι συχνές επιπόλαιες παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας εγείρουν αμφιβολίες για τη δέσμευσή της σε σχέση με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ ένας τέταρτος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να σταματήσει εντελώς τις αγορές κρατικών ομολόγων λόγω του κινδύνου αύξησης των ιταλικών αποδόσεων.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη