Έκπληκτος δήλωσε ο ρώσος ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα από την ανθεκτικότητα, όπως είπε, της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ντεριπάσκα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, με περιουσία υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε στους FT ότι η Μόσχα έχει καταφέρει να επιβιώσει από την προσπάθεια της Δύσης να την απομονώσει οικονομικά και να κόψει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας η ίδια τις επενδύσεις την εγχώρια παραγωγή.
Ένας ακόμα Ρώσος ολιγάρχης ζητά τερματισμό του πολέμου
Ο ιδιωτικός τομέας, πρόσθεσε, αποδείχθηκε πιο εύρωστος από ό,τι περίμενε. «Έμεινα έκπληκτος [βλέποντας ότι] οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν τόσο ευέλικτες. Ήμουν λίγο πολύ σίγουρος ότι έως και το 30% της οικονομίας θα κατέρρεε, αλλά ήταν πολύ λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Παραδέχθηκε ότι «ναι, υπάρχουν πολεμικές δαπάνες και όλο αυτό το είδος επιδοτήσεων και κρατικής υποστήριξης, αλλά εξακολουθεί να είναι μια εκπληκτικά χαμηλή επιβράδυνση […]. Η ιδιωτική οικονομία βρήκε τον δρόμο της να λειτουργεί και να το κάνει με επιτυχία».
Η φαινομενική ανθεκτικότητα της Ρωσίας παρά την αποκοπή από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία εμφανιζόταν υπερήφανος ο Πούτιν, δηλώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα ότι «το στάδιο ανάκαμψης για τη ρωσική οικονομία έχει τελειώσει», αφού «αντιμετωπίσαμε άνευ προηγουμένου εξωτερική πίεση».
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,5% και 1,3% εκατό το 2024. Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, προέβλεψε ανάπτυξη 2,8%, υπερδιπλάσιο από το μέγιστο που είχε προβλέψει το υπουργικό του συμβούλιο τον Απρίλιο.
Οι δηλώσεις του Ντεριπάσκα, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Rusal και της μητρικής της εταιρείας ενέργειας En+, υποδεικνύουν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελίτ της Μόσχας ότι η Ρωσία έχει βγει σχετικά αλώβητη παρά τους φόβους ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία στις αρχές του πολέμου.
«Πάντα αμφέβαλλα για αυτό το “Wunderwaffe” [όπλο – θαύμα], όπως έλεγαν οι Γερμανοί, [δηλαδή] για τις κυρώσεις – εργαλειοποιώντας την οικονομία ως διαπραγματευτικό μέσο», είπε ο ίδιος.
«Κάναμε τόσες προσπάθειες για να παγκοσμιοποιήσουμε το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις ροές πληροφοριών […]. Πραγματικά, έχει τελειώσει όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις κυρώσεις. Είναι ένα είδος μέσου οργάνου του 19ου αιώνα. Δεν μπορούμε να δούμε ότι θα ήταν αποτελεσματικό στον 21ο αιώνα».
Πιο αποτελεσματικό κράτος
Για να εξηγήσει την «ανθεκτικότητα» της οικονομίας, ο Ντεριπάσκα επεσήμανε τις επενδύσεις του Κρεμλίνου στη βιομηχανία και τις προσπάθειες να αναγκαστούν οι αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην οικονομία να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας.
«Ο κρατικός καπιταλισμός δημιούργησε αυτούς τους τεράστιους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων με χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλά ποσοστά αξιοποίησης, χαμηλούς μισθούς. Σήμερα με έκπληξη είδα ότι σε ορισμένα από τα εργοστάσιά τους, οι μισθοί ήταν παρόμοιοι με τους μισθούς [σε εταιρείες] που ίδρυσα στην ίδια περιοχή», πρόσθεσε. «Έχουν χρήματα, θα κάνουν προσλήψεις, θα ανταγωνιστούν».
Δεν είναι λύση οι κυρώσεις
Ο Ντεριπάσκα, ο οποίος αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018 και από την ΕΕ από το 2022, υποστήριξε ότι από τα ταξίδια του στην Ασία είναι σε θέση να πιστεύει πως χώρες του παγκόσμιου νότου θα αντισταθούν στις πιέσεις να ενταχθούν στις δυτικές κυρώσεις, προσφέροντας στήριξη στη Ρωσία
Ο πλούτος της Ρωσίας σε φυσικούς πόρους την καθιστά υπερβολικά ελκυστικό εμπορικό εταίρο για χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων για να την εγκαταλείψουν, πρόσθεσε, επισημαίνοντας με νόημα: «Από τα επόμενα δισεκατομμύρια ανθρώπους που πρόκειται να γεννηθούν, το 70% θα είναι σε αυτήν την περιοχή. Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Θέλουν ανάπτυξη, χρειάζονται ρωσικούς πόρους, ρωσικές λύσεις, εμπόριο με τη Ρωσία» και καταλήγοντας ότι οι κυρώσεις δεν είναι η λύση που ζητά η Δύση. «Πρέπει να βρούμε άλλη λύση».
Πρώην επικριτής
Ο Ντεριπάσκα ήταν ένας από τους λίγους ολιγάρχες που άσκησαν κριτική τους πρώτους μήνες της εισβολής, επισημαίνουν οι FT. Όμως, αν και είχε δηλώσει ότι δεν έβλεπε καμία αξία σε αυτή την πολεμική σύρραξη, φάνηκε να αναδιπλώνεται κάτω από το βάρος των πιέσεων στους ολιγάρχες να πληρώσουν περισσότερους φόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραδώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο κράτος.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρέπει να σταματήσει και από τις δύο πλευρές [ο πόλεμος]. Δεν βλέπω ότι κάποιος θα πετύχει τον στόχο που έχει δηλώσει», είπε ο Ντεριπάσκα.
Το Κρεμλίνο φρόντισε να δώσει ένα μάθημα στον Ντεριπάσκα πέρσι, όταν με εισαγγελική εντολή παραδόθηκε το ξενοδοχειακό του συγκρότημα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας σε ένα ίδρυμα που συνδέεται με τον Πούτιν.
Η Ουκρανία έχει απορρίψει εκκλήσεις όπως αυτή που έκανε ο Ντεριπάσκα για «πραγματικές διαπραγματεύσεις», θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας. Αλλά, περισσότερες μάχες, πρόσθεσε ο ολιγάρχης, θα σήμαιναν «άλλους 50.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές [και] ίσως 150.000 τραυματίες» μέχρι το επόμενο έτος. «Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι σοφό να έχουμε άλλους 200.000 ανθρώπους [νεκρούς]; Ποιος θα υποφέρει άλλους 12 μήνες;»
Latest News
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια