Τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης έχει γίνει μεγάλη φίρμα στην Ισπανία. Την περασμένη Παρασκευή, η ομόλογός του υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας, τον «στόλισε» κανονικά και αυτός της απάντησε. Η ισπανίδα πολιτικός χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην ελληνική Βουλή ως παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη στα εργασιακά. Η φράση της όπως δημοσιεύτηκε στο δημοφιλές Χ (πρώην Τwitter) ήταν ότι «ανησυχώ πολύ για αυτά τα νέα που έρχονται από την Ελλάδα» κάνοντας λόγο για «λιγότερο χρόνο, χειρότερες ζωές, οικονομία χαμηλού κόστους». Ο Αδωνις Γεωργιάδης, της απάντησε με μια αναλυτική ανάρτηση (επίσης στο Χ), με την εξέλιξη του ποσοστού της ανεργίας την τελευταία τετραετία και πως η Ισπανία έγινε ξανά πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, τη στιγμή που στην Ελλάδα μειώθηκε πάνω από 7 μονάδες.
Ολη αυτή η υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης δημόσιας συζήτησης την Ισπανία. Αριστερά και δεξιά μέσα ενημέρωσης «ξιφούλκησαν» για το ποιος έχει δίκιο. Η κυρία Ντίας είναι ηγετικό στέλεχος των Podemos, διάδοχος του γνωστού Πάμπλο Ιγκλέσιας και πλέον κατηγορείται από αντιπολιτευόμενα δεξιά ή φιλελεύθερα μέσα ότι είπε κραυγαλέα ψέματα.
Πρώτα από όλα την κατηγορούν ότι ερμήνευσε λανθασμένα αυτό που ψηφίσθηκε στην Ελλάδα, αφού το 8ωρο παραμένει σε ισχύ και η επιπλέον δουλειά έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων να την επιλέξουν. Δηλαδή αυτή η ρύθμιση επηρεάζει μόνο τους πολυαπασχολούμενους.
Το πιο προβληματικό της στάσης της κυρίας Ντίας είναι ότι στη χώρα της Ιβηρικής το όριο για την περίπτωση πολλαπλής εθελοντικής απασχόλησης είναι υψηλότερο από αυτό που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ελλάδα. Και εκεί προστατεύεται το 8ωρο ανά σύμβαση εργασίας, αλλά σε περίπτωση δεύτερης δουλειάς, μπορεί να επεκταθεί σε 16 ώρες την ημέρα, έναντι 13 ωρών που προβλέπεται στη χώρα μας.
Προσέξτε κάτι άλλο, στην Ισπανία όσοι έχουν τουλάχιστον μία ακόμα μισθωτή δουλειά, πέραν της βασικής τους, ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν στοιχεία και αυτό συμβαίνει τώρα, με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Σάντσεθ. Αυτό δηλαδή που τώρα θέσπισε ως δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με μειωμένες ώρες εξτρά ωρών απασχόλησης, στην Ισπανία όχι απλώς συμβαίνει, αλλά οι εργαζόμενοι αυξάνουν τη χρήση του, σημάδι ότι χρειάζονται την επιπλέον δουλειά για να βγάλουν οικονομικά τον μήνα.
Η αλήθεια είναι ότι και στην Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει. Σε μια οικονομία που έχει ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα μαστίζεται από ακρίβεια, η δυνατότητα να κάνει κάποιος νόμιμα μια επιπλέον απασχόληση για λίγες επιπλέον ώρες, εφόσον η φύση του επαγγέλματός του το επιτρέπει, αποτελεί πλέον ανάγκη.
Οι εποχές που αυτά τα θέματα τα βλέπαμε με διαχωρισμούς, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, έχει ξεπεραστεί. Οι περισσότερες χώρες και οι πολίτες τους έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα. Οι πολιτικοί που τα αφουγκράζονται και δίνουν λύσεις, παρά το πολιτικό κόστος, ειδικά αν ξεπερνούν τις ιδεοληψίες τους θα είναι αυτοί που θα ξεχωρίζουν.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση