Στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται η Credit Suisse Group και η UBS Group AG, για ύποπτες αστοχίες συμμόρφωσης, οι οποίες επέτρεψαν σε Ρώσους πελάτες τους να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε ως μια σειρά κλητεύσεων σε κάποιες τράπεζες στις αρχές του τρέχοντος έτους, έχει εξελιχθεί σε εκτεταμένη έρευνα που επικεντρώνεται στην Credit Suisse.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους δικηγόρους της UBS σχετικά με την υποτιθέμενη έκθεση της Credit Suisse σε παραβιάσεις των κυρώσεων. Προσθέτουν επίσης ότι παράλληλα, εξετάζονται πιθανές αποτυχίες συμμόρφωσης και στην UBS.

Credit Suisse: Έλεγχος από τις αρχές των ΗΠΑ για πιθανή παραπλάνηση επενδυτών

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ενδέχεται να μην καταλήξει σε κατηγορίες ή διακανονισμό. Ωστόσο, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την τράπεζα, η οποία απορροφά χιλιάδες υπαλλήλους από την Credit Suisse. Μαζί με την επιχείρηση της Credit Suisse, η οποία ενίσχυσε τη διαχείριση περιουσίας της κατά σχεδόν ένα τρίτο σε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, η UBS κληρονόμησε επίσης τα νομικά δεινά της Credit Suisse, την κύρια αιτία της κατάρρευσής της τον Μάρτιο.

Στοιχεία πελατών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χειρίστηκαν τους λογαριασμούς πελατών υπό κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει  καλέσει για κατάθεση στελέχη ή προσωπικό. Η έρευνα καλύπτει τόσο τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 όσο και τους προηγούμενους γύρους που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από χίλιοι πλούσιοι Ρώσοι έχουν μπει στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον.

Η απογοήτευση των ΗΠΑ

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του υπουργούν θεωρούν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS θα διευκολύνει σημαντικά την έρευνα.

Οι αρχές φαίνεται ότι έχουν στείλει τα αιτήματα για πληροφορίες απευθείας  στην UBS, αντί να τα διαβιβάσουν μέσω άλλων διπλωματικών καναλιών, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση πλούσιων Ρώσων, φτάνοντας στο απόγειό της να διαχειρίζεται περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τη στιγμή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός αυτός είχε πέσει στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, 50% ακόμη περισσότερο από την UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή