Να ανοίγει κανείς τη βρύση και να μη βγαίνει στάλα νερό… Περίπου 40.000 άνθρωποι στη Γαλλία δεν έχουν πόσιμο νερό κατά το τέλος του θερμού αυτού καλοκαιριού. Σχεδόν 200 κοινότητες, ιδίως στον Νότο, χρειάστηκε να εφοδιαστούν με βυτιοφόρα ή εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό, όπως δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσού. Τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο περίπου στα 2/3 των εδαφών και ο Μπεσού προειδοποιεί πως «η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί». Οι αγρότες και οι αμπελουργοί αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα λειψυδρίας.

Λειψυδρία: Ο νέος εφιάλτης της Ευρώπης λόγω κλιματικής αλλαγής και υποεπένδυσης στα δίκτυα

Οι αρχές περιόρισαν το πότισμα των καλλιεργειών, των κήπων και των γηπέδων, ενώ το γέμισμα της πισίνας και το πλύσιμο αυτοκινήτου είναι πλέον ταμπού. Ακόμη, γίνεται αγώνας για το σπάνιο πόσιμο και εμφιαλωμένο νερό. «Όλα αυτά οφείλονται σαφώς στην κλιματική αλλαγή, η μείωση του διαθέσιμου προς αποθήκευση νερού έχει αρχίσει κατά 10 έως 40%», δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Libération.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Μέχρι το 2030 όλοι οι τομείς θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 10%. Πρόκειται για μία εξοικονόμηση αναγκαία, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τη διαθεσιμότητα νερού κατά 30 – 40% έως το 2050. Από ένα ορισμένο επίπεδο κατανάλωσης και πάνω η τιμή του νερού θα αυξηθεί, ενώ πλέον θα επαναχρησιμοποιείται περισσότερο νερό από ό,τι πριν.

Στο νότιο γεωγραφικό διαμέρισμα Πυρηναία-Οριεντάλ η ένωση αμπελουργών φοβάται τη χειρότερη συγκομιδή σταφυλιών στην ιστορία, λόγω της ξηρασίας των τελευταίων εβδομάδων. Οι αμπελώνες απειλούνται με «απώλειες 30 ή 40%», σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης Νταβίντ Ντριλ. Ορισμένοι αμπελουργοί αναμένουν απώλειες έως και 80%, ενώ όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των γεωργικών εκτάσεων διεξάγονταν και σχετικοί έλεγχοι από αξιωματικούς της «περιβαλλοντικής» αστυνομίας.

Οι αμφιλεγόμενες «mégabassines»

Με στόχο την αποθήκευση νερού κατασκευάζονται τώρα και οι λεγόμενες «mégabassines». Πρόκειται για τεράστιες λεκάνες αποθήκευσης νερού, που συλλέγουν νερό της βροχής για τις ξηρές περιόδους.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα κατ’ αυτούς αντιοικολογικά έργα. Μία διαδήλωση στο εργοτάξιο ενός τέτοιου αποθηκευτικού χώρου της δυτικής Γαλλίας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, κατέληξε σε βίαιη σύγκρουση με την αστυνομία, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν να κάνει λόγο για «οικοτρομοκράτες».

Τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια πολυήμερης πορείας διαμαρτυρίας από την επαρχία προς το Παρίσι, οι αντίμαχοι των “mégabassines” βανδάλισαν ένα γήπεδο γκολφ. Πολλοί επικρίνουν το γεγονός ότι χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, ιδίως το καλοκαίρι, για να διατηρηθούν τα 700 περίπου γήπεδα γκολφ στη Γαλλία όμορφα και πράσινα. Η ένωση επαγγελματιών διαχειριστών γηπέδων γκολφ αντέτεινε ότι η κατανάλωση νερού στα γήπεδα είχε ήδη μειωθεί και ότι για την άρδευση χρησιμοποιείται μονάχα μικρή ποσότητα πόσιμου νερού.

Ιδίως στις νότιες περιοχές της Γαλλία η έλλειψη νερού αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημαΕικόνα: Aventurier Patrick//abaca/picture alliance
Πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία, μια από τις χώρες με τις περισσότερες ιδιωτικές πισίνες στην Ευρώπη, πλήττονται και από τις απαγορεύσεις για το γέμισμα της πισίνας. Στα Πυρηναία-Οριεντάλ απαγορεύεται η αναδυόμενη πισίνα, ενώ σε έναν δήμο της Γαλλίας οι τοπικοί άρχοντες απαγορεύουν στους πολίτες να κατασκευάζουν νέες πισίνες στα επόμενα πέντε χρόνια. Τέτοιοι περιορισμοί πλήττουν τον κλάδο, όπως κατήγγειλε προσφάτως η εμπορική ένωση FPP, προκαλώντας απώλειες ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτοχρόνως όμως, η κλιματική αλλαγή προκαλεί και νέα αύξηση της ζήτησης για ιδιωτικές πισίνες στο βόρειο μισό της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle/Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας