Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρές και το 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά για τη συνέχεια θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει ορθή χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναμένει, δε, ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023 και 2,3% για το 2024.

Προϋπολογισμός: Πετρέλαιο και επιτόκια απειλούν με εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών

Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας μειώνεται, σε σχέση με την προηγούμενη διετία, το ΑΕΠ ενισχύεται από την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών, καθώς και από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Η χώρα βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για μια τουριστική περίοδο ρεκόρ το 2023. Η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τον Δεκέμβριο του 2022 (στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο του 2023) και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φτάνει σε υψηλό 17 μηνών (111,7 μονάδες τον Αύγουστο του 2023).

Ανεργία

Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται σταθερά, στο 10,8% τον Ιούλιο του 2023, ενώ παρά τις ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ το 2022), οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ αυξάνεται και σημαντικά κονδύλια της ΕΕ είναι διαθέσιμα για επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Πτωτική είναι και η τάση του πληθωρισμού, με ταχείς μάλιστα ρυθμούς, αφού ξεπέρασε το 12% το 2022, και έπεσε στο 2,5% τον Ιούλιο του 2023.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ), αλλά ο λόγος μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, από πάνω από 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η υλοποίηση των έργων, που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ προχωρά καλά και μετριάζει τους κινδύνους που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, καταλήγει η EBRD.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία